pátek 20. ledna 2017

SOUTĚŽ O 3 KUCHAŘKY





Přátelé a čtenáři mého blogu.

Blíží se něco, o čem už dlouho přemýšlím a plánuji a chtěla bych se o tom s vámi poradit. Proč s vámi? Protože vy jste ti, kvůli kterým všechno na blogu dělám. Vařím, fotím, sepisuji recepty ... Vařím samozřejmě pro svoji rodinu a přátele, snažím se to, co umím, předávat i formou kurzů vaření, aby lidé viděli, že na vaření není nic složitého, že moje recepty zvládne i každý začátečník.

Mám nabídku na vydání kuchařky a mám z toho velkou radost. A to je ta věc, o které bych se s vámi chtěla poradit.

Napište mi sem do komentářů, jaké jsou vaše představy o tom, jak by měla knížka vypadat. Já mám svoji představu, ale třeba nemusí být stejná, jakou máte vy. Tak buďte od té dobroty a trochu mi poraďte ;-) Jak byste chtěli recepty řadit apod. Zda více  receptů na stránku, ke každému fotku nebo jednotlivé recepty s celostránkovou fotkou atd. Sezonní řazení receptů se mi zdá trochu omezující. Ráda bych to řadila tak,  jak se psaly kuchařky dříve, tzn. předkrmy, saláty, polévky, maso - samozřejmě rozdělit podle druhů, přílohy, pečené, dezerty, zavařování ...

Napište mi svoje názory, za které už vám teď děkuji a já z vašich odpovědí pak vyberu 3, které odměním jednou z krásných kuchařek. Psát můžete do příštího pátku 27.1. do půlnoci. Ke svému komentáři připište, prosím, i svůj mail.

Díky všem ;-)
Andrea

31 komentářů:

  1. Dobry den prajem :D moja predstava o kucharskej knihe je taka, ze kazda strana bude vyuzita, fotkami a receptami, vela teraz modernych kuchariek je taka, ze len same fotky aj cez dve strany a recept skoro ziadny...preto mne sa paci to, ze na kazdej strane aj viac receptov, peknych fotiek :D a samozrejme pekne rozdelene prehladne, kde su polievky, masko, domaca vyroba, detske jedla..:D tie su teraz pre mna top :D takze asi tolkooo a kniha musi vanaat :D milujem to na kazdej z nich aa vzadu nemoze chybat priestor na vlastne uvahy , recepty a podobne :D

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, recepty od Vás pravidelně tisknu a samozřejmě vařím, mám je uspořádané, tak jako to píšete, předkrmy, saláty, polévky, maso podle druhů, přílohy, sladká jídla, koláče, buchty, bábovky a jiné moučníky, dezerty, dorty a zavařování nakládání... Pro mě je to tak opravdu přehledné, 2 recepty s obrázkem na stránku, u složitějších fotopostup. Už se na kuchařku velmi těším. Lenka Zapletalová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, dobrý večer, jste vybrána jako jedna z výherkyň kuchařky. Napište mi, prosím, na FB do zprávy vaši adresu a jednu z knih si vyberte ;-) A děkuji za názor zde.

      Vymazat
  3. Dobrý den, to je ale moc hezká nabídka na vydání kuchařky. Já na svém blogu také občas publikuji recepty, hlavně pro pozdější potřeby mé dcery. kdykoliv bude potřebovat, může se podívat na maminčiny recepty.
    Mně se také líbí spíše tradičnější uspořádání a líbí se mi doplněný každého receptu fotografií. Je to opravdu lepší pro představení budoucího pokrmu.
    Přeji hodně štěstí při přípravě kuchařky. Martina
    m.svikova@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Já zase miluji kuchařky plné fotek 😀prohlížím si je jako malé dítě 😀 některé oblíbené znám z zpaměti😀A taky miluji když je u receptu nějaký příběh, zkušenost 😀 No každopádně ať bude jakákoliv už se těším.Petra svobodpetika@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Já mám třeba ráda řazení podle jednotlivých chodů (snídaně,oběd, svačina atd). Důležité jsou pro mne také krásné fotky. Přeju hodně úspěchů. Romana Böhmová romana@naskokvkuchyni.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Já mám ráda kuchařky, kde je vyfocený nahoře recept, pod tím seznam surovin, který není obsáhlý a také postup, který není obsáhlý až moc, .. prostě tak, aby každý recept byl na jedné straně, ne více. Myslím, že v této době je důležité, aby byly recepty jednoduché, rychlé, ze základních surovin, ale přitom dobré. verousekvecerkova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  7. To je po dlouhé době výborná zpráva. Už se těším.

    Ideální kuchařka je pro mě „obrázková“ s hodně podrobným postupem a občas nějakou radou, vysvětlením či vychytávkou.

    Recepty řazené jako v kuchařských normách. Nemám ráda, když jsou v kuchařce tři recepty na kuře na stranách 98, 150 a 280.

    Obrázky, obrázky a zase obrázky. Na stránku jeden recept, na vedlejší stránku foto či fotopostup.

    Rejstřík i podle ingrediencí.

    A aspoň dvě barevně odlišené provázkové záložky. Mám problém pokaždé, když dělám z jedné knihy dva recepty najednou.
    kolarkalena@gmail.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, dobrý večer, jste vybrána jako jedna z výherkyň kuchařky. Napište mi, prosím, na FB do zprávy vaši adresu a jednu z knih si vyberte ;-) A děkuji za názor zde.

      Vymazat
  8. popravdě mě by asi zrovna vyhovovalo rozdělení podle ročních období .... jíst by se mělo sezoně a když si kuchařku prolistuju, tak mě v hlavě trošku utkví co kde je a pak by neměl být problém, vyhledat recept i jindy ...
    simona
    zobacova.simona@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Me by se libil vzdy recept na dvojstrance kde by na jedne strane byla fotka a na druhe text. Razeno dle predkrm, polevka, dezert atp.
    Ervulenka@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  10. Me osobne vyhovuje koncept jedne stranky - recept s fotkou, za predpokladu,ze jidlo neni slozite na pripravu. Pokud je slozitejsi,pak koncept na dvojstranu. Vyhovuje mi razeni predkrm,polevka,hlavni jidlo, salat,dezert.
    katerina.skypalova@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  11. Používám databázi receptů vytvořenou v Evernote (ne v jeho kuchařské mutaci) a vaše recepty si obvykle uložím bez větších změn (jen postup dělím na kratší odstavce). Moje linka má sporák uprostřed a často mám u vaření notebook, na jedné polovině monitoru otevřený recept, na druhé puštěný film. Když vařím dvě jídla najednou, obvykle si obě okna vytáhnu vedle sebe. Protože notebook mívám nalevo od sporáku a suroviny připravuji napravo, snažím se recepty a postupy upravovat tak, aby byly přehledné i pro náhodný rychlé nahlédnutí přes sporák.

    Třídím recepty jen zhruba podle původu, protože takhle si nejlíp pamatuji ve které části databáze jsou uložené. Dost často vyhledávám heslovitě podle potravin, které mám doma, takže bych určitě využila rejstřík surovin. Dokonce si myslím, že rejstřík surovin bude mnohem praktičtější než složité systémy rozdělení receptů. Mám speciální oddíl pro recepty na domácí výrobu vývarů, marmelád nebo třeba směsi yogi koření, domácí nutelu nebo česnekovo-zázvorovou pastu. V pár kuchařkách jsem takovou část viděla na konci, ale logičtější mně přijde dát ji na začátek.

    Přimlouvám se za menší formát (většina mých kuchařek má velikostí větší A4 a když je otevřu, zaberou třetinu linky) a dva recepty na straně nebo dvoustraně - nalevo obrázek, napravo recept. Ideálně s přísadami a body postupu pod sebou a zvýrazněným nadpisem, ne v jednolitém textu (v tom se nedokážu vyznat).

    Kdybych vařila striktně podle návodu, určitě bych využila piktogramy označující bezlepkové, bezlaktózové, pro diabetiky vhodné, veganské, silně pikantní apod. recepty, protože mně ukrátí čas při hledání receptu, který si můžu uvařit i s mými poměrně komplikovanými dietními omezeními.

    P.H.
    petra.hyklova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  12. Nepotřebuji super tlustou kuchařku, ve které vlastně nic není a na jedné straně je pidirecept a druhou zabírá fotka. Líbila by se mi i kuchařka, ke je recept přímo ve fotce. Každopádně fotku daného pokrmu ocením, protože většinou vybírám právě podle toho. A na zadní stránce abecední seznam. Máme doma kuchařku, která má seznam podle stránek a cokoliv v ní najít je vždy oříšek. Co řazení receptů podle časové náročnosti? Plus bych taky brala alternativní suroviny k surovinám v origoš receptu, Ne vždy je všechno doma :-).
    Tak hodně štěstí.

    klár

    klarkaa_h@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  13. Obrovská gratulace k nabídce, určitě ji využij! a já slibuji,že si ji koupím :-) Já hlasuji určitě za jeden recept na stránku s fotkou a recepty rozdělit přesně jak píšeš: předkrmy, saláty, polévky...
    KatkaCvrkalova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  14. Dobrý večer Andreo, moc gratuluji... Miluji Vaše rrcepty a už jsem na ně naučila mamku a postupně šířím i mezi kamarádky, takže kuchařku určitě hned koupím :-)
    Vyhovují mi kuchařky s jedním, max. 2 recepty na stránce a velká fota, protože u prohlížení ráda relaxuji, rozdělení podle kategorií... Polévky, předkrmy, atd... Takový typ jako kuchařky Dity Pecháčkové a nebo poslední z luxusních je Pěkně vypečená kuchařka od Lucie Arichtevy a její řazení sladkého po měsících...
    Přeji hodně úspěchů, Lucie
    HumlovaLucie@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucie, dobrý večer, jste vybrána jako jedna z výherkyň kuchařky. Napište mi, prosím, na FB do zprávy vaši adresu a jednu z knih si vyberte ;-) A děkuji za názor zde.

      Vymazat
  15. Dobrý den, Vaše recepty jsou inspirativní a já Vám za ně děkuji. Oblíbené recepty si ukládám do počítače, nebo i vypisuji do sešitu, ale určitě by bylo fajn je mít knižně. Mám ráda přehledné logické řazení polévky k polévkám a deserty k desertům. Kromě obsahu by mi přišel vhod i rejstřík s některými výchozími surovinami, pro případ, že potřebuji něco zpracovat, aby se nezkazilo. Bylo by fajn, kdyby kníha nebyla zbytečně veliká, určitě té víc než formát A4. Recepty podle rozsahu klidně i 2 na stránku. Ilustrační fotografie nemusí být nutné u každého jednoho receptu. Řekněme, že třeba rajskou omáčku si umím představit i bez fotky. Na druhou stranu u technicky náročnějších receptů by mohl být i fotopostup. Líbilo by se mi, kdyby byla u receptů uvedená orientační doba nutná na přípravu, u pečení teplotu a dobu pečení apod. Neškodila by třeba záložka, když je třeba knihu na chvíli odložit stranou, abych nemusela dlouho hledat. A pokud možno pevnou vazbu knihy, protože měkká vazba nedrží otevřená. Na hřbet knihy nezapomeňte uvést číslo 1. Aby se mohly řadit hezky za sebou, až budete vydávat další díly. Přeji mnoho úspěchů a držím palce, ať jde vydání rychle a hladce. Míša
    misa.lemeskinova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  16. Dobrý den,

    moc se mi líbí Vaše recepty a tak jako většina tady kuchařku uvítám.
    Taky se mi moc nelíbí tlusté kuchařky, kde vlastně není moc receptů, ale v knihovně zabere spoustu místa. Obrázky ale v kuchařkách miluju, právě podle nich vybírám co uvařím.
    A na kuchařkách se mi líbí rozdělení i podle ročních období, ale přehlednější je asi jak píšete předkrmy, saláty, polévky atd., takže bych se přikláněla k takovému řazení. A určitě bych uvítala praktické rady okolo jednotlivých receptů z vlastní zkušenosti. Přeji hodně úspěchů nejen v tvorbě kuchařky.
    boruvcicka27@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  17. Dobrý den,

    na první pohled mě zaujme kuchařka, která je hodně barevná a má spoustu barevných fotek. Líbí se mi obrovské fotky s krásným foodstylingem klidně i na celou dvoustranu. Takže klidně bych dala třeba dvoustránku receptů a pak obrovské fotky. To řazení, který píšete je podle mě super. Líbí se mi i přesně to, jak to tu máte na stránkách. Kuřecí, vepřové, telecí, z hub, chuťovky apod. Pokud mám doma třeba kuřecí maso, tak hned vím, kam sáhnout. Líbí se mi, když je seznam ingrediencí rozčleněn ("na omáčku", "na přílohu"), což tady na stránkách taky máte :). Mám ráda kuchařky s příběhem, u každého receptu napsat třeba pár řádek jak vás ten recept napadl nebo odkud je, proč by si ho člověk měl uvařit atd. Dá to té kuchařce takový osobitější ráz. Nebude to jen jedna z mnoha kuchařek, ale bude s ní spjata vaše osobnost. Člověk si vybaví i ten příběh, nejen to jídlo... Dále se mi líbí, když u těch receptů je třeba rámeček a tam jsou nějaký další tipy... Třeba "Zkuste tento recept i s..." nebo pokud jsou ingredience hůře dostupné, tak kam na ně. Když nad tím tak přemejšlím, mám asi ráda, když se mnou kuchařka nějak komunikuje :D Moc se těším na kuchařku, tak ať to klapne :). barunkarei@seznam.cz Bára

    OdpovědětVymazat
  18. Dobrý den, mám ráda kuchařky řazené předkrmy, polévky, hl. jídla atd., nesmí chybět krásné fotografie a také mám ráda, když je v kuchařce nějaká osobní poznámka, ne jen strohý recept. A protože nejím maso, velice uvítám bezmasé recepty. Pěkný večer Eva

    OdpovědětVymazat
  19. Předně moc gratuluji k kuchařce! Pro mě osobně jsou na kuchařce důležité hlavně fotky, asi "nemoc z povolání" :D a řazení už mi přijde fajn jak sezónní, tak i dle chodů. Hodně záleží i jaký recepty v tý kuchaře budou. Co se mi vůbec nelíbí, tak když jsem viděla poslední kuchařku Karolíny, to řazení podle nevim jakýho klíče, hroznej mišmaš, to mě nebaví. Ať se práce na kuchařce daří :). Barbora Říhová rebarboraskitchen@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  20. Dobrý den. Super by bylo kdyby jídlo bylo razené podle roční doby a podél složitosti. Občas potřebuju nějakou rychlovku nebo se mi nechce nic složitého varit a bylo by skvělé kdyby byly rozdělené podle světových kuchyní.

    OdpovědětVymazat
  21. Osobně by se mi líbilo něco ve smyslu jak dělá buzzfeedtasty vím že do knižní podoby to může být náročné, ale lze udělat vždy recept na dvojstranu, 1. strana popis instrukce - druhá strana cca 8 fotek s postupem. Obvykle jsou recepty jenom s jednou fotografií a to hotového díla nebo jenom ingredience, toto jsem ale ještě neviděl a může to zaujmout.

    OdpovědětVymazat
  22. Mi se líbí, když jsou v kuchařce i fotky a když jsou recepty srozumitelné.

    OdpovědětVymazat
  23. Osobně se mi nejvíce líbí kuchařky, které jsou hodně barevné, jídlo z nich září a působí na Vás, že ho musíte teď hned ochutnat. :) Nejhezčí jsou dle mého názoru kuchařky, kde je na jedné straně vyfocen pokrm a na straně druhé je recept, aby jídlo krásně na velké fotografii vyniklo. A naprosto souhlasím se řazením dle tradiční posloupnosti pokrmů, protože to dává smysl a otevřete si knihu tam, kde potřebujete a na co se chcete zaměřit, například se v neděli po obědě rozhodnu upéct moučník najdu si sekci moučníků/dezertů. :) Možná by se mi v kuchařce líbilo nějaké osobní povídaní ke každému jídlu, aby tam nebyl popsán jen strohý recept.
    e-mail: slancova.m@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  24. Dobrý večer. Mě osobně vyhovuje uspořádání, které máte na Vašem blogu. Pokud si zaznamenávám recepty, mám je uspořádané podobně. Líbí se mi celý blog. Zaujalo mě víc receptu, ale k jednomu "cuketové zelí" Vám chci nabídnout svou verzi spořeby velkého množství cuket i dýní. Já nastrouhané dýně kvasím jako normální zelí a pak steriluji na zimu. Pokud nemám dostatek kvašeného zelí, smíchám ho s kvašenými dýněmi nebo používám jen kvašené dýně. Jsem spokojena a využiju skoro všechnu úrodu, protože dýní někdy naroste hodně.

    OdpovědětVymazat
  25. Krásny deň, tak ja už dlho zháňam kuchárku podľa mojich predstáv, ale stále som ju nenašla. A po akej túžim? Taká tá "babičkovská", na jednej stránke jeden recept a pri ňom aj nejaké tie rady, či vylepšenia. Lebo čo keď niečo nechtiac pokazím, tak nech to viem ešte zachrániť :)Nič komplikované, nič, kde by som suroviny musela hľadať dva týždne, kým by som ich skompletizovala. Ale to u Vás aj tak nehrozí, recepty máte krásne, jednoduché a hlavne dostupné. A čo sa týka fotiek, tak najmä nie extrémne moderné, skôr niečo v štýle vintage, so starým príborom. Také, pri akých zabudnem, že je to len fotka. Také, z akých dýcha radosť z varenia. Delenie podľa postupnosti je skvelým riešení. Čo práve potrebujem si rýchlo nájdem a nemusím rýchlo listovať. Verím, že Vaša kuchárka bude skvelá.
    e-mail: sotakovalubica@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  26. Já mam ráda kuchařky s receptem na jedné straně a krásnou fotkou na straně druhé, protože občas mi stačí se prostě těmi skvosty jen probírat a listovat a prohlížet obrázky. Taky jsou super různé lepšováky, tipy a triky, možné obměny, způsoby servírování. A když je nějaký složitější recept, tak klidně i fotky z průběhu přípravy, ne vždy to třeba z textu vyčtu/pochopím :)
    Kažodpádně Andrej moc gratuluju a doufám, že se k jednomu z výtisků (té tvé) taky dostanu :-)) Peťa, vaneckovap@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  27. Andrejko, ja jsem strasne spokojena s tim, jak jsou sestevene recepty na tvem blogu.Presne jak pise Lenka Zapletalova😉👍 to je prehledne, receptik podrobny a dve fotecky , krasne nafoceny.. Pekne rozdelene na salaty, polevky, madicka a pod..to nema chybu.. ja bych to takhle dsla i do knizni podoby.Preji ti hoooodne uspechu a at se ti dari.Jsem rada, ze mam takovou uspesnou kamaradku na fb a vlastne i v realu😘😘😘

    OdpovědětVymazat
  28. Mám rada kuchárske knihy prehladné,s bohatým obsahom, s krásnymi farebnými fotkami,pretože hlavne to mna osobne zaujme najviac.A velmi doležité je mat prehladný návod,aby som dlho nehladala a ešte može byt k receptu malý príspevok,napr,ako recept vznikol,alebo komu najviac chutil,atd...danicakopacova@gmail.com

    OdpovědětVymazat