pátek 12. dubna 2019

Těsto na šátečky, taštičky nebo záviny (nepravé listové těsto)


Možná kdekdo zná tohle nepravé listové těsto, které můžete variabilně použít na slané či sladké pečení šátečků, taštiček nebo závinů. Vím, že ho dělává i moje mamka a protože jsem měla pro Bzenecký ocet vytvořit další recept, napadlo mě hned tohle těsto, do kterého se klasický kvasný lihový přidává.

Na přípravu budete potřebovat:

350 g hladké mouky
250 g chlazeného másla nebo kdo používá, může dát Heru
1 vejce
2 PL octa
12 PL ledové vody
špetka soli

Postup přípravy receptu:

Do prosáté mouky vytvořte důlek, do kterého nastrouhejte na hrubém struhadle studené máslo, vyklepněte vejce a přilijte ocet s vodou. Osolte špetkou soli a rychle vypracujte těsto. Pracujte rychle, aby se máslo nezačalo lepit na ruce. Těsto zformujte do bochánku, zabalte do folie a vložte do lednice min. na dvě hodiny nejlépe přes noc.  Před upotřebením těsto vyndejte z chladu a nechte trochu povolit. Rozdělte na části a vyválejte. Poté použijte na taštičky, šátečky nebo záviny, podle libosti na slané či sladké.





Žádné komentáře:

Okomentovat