pátek 4. září 2015

Základní italské sugo ( sugo di pomodoro al basilico )


Letos už fakt nevím, co mám s tou nadúrodou rajčat dělat. Jak bylo léto celé krásně slunečné, mají skvělou chuť, barvu i vůni. Rajčata se mi snad nikdy nepřejí. Leča už mám plný regál ve sklepě, kečupu taky, pár sklenic pečených ve vlastní šťávě, tak padla volba na italské sugo, které můžete používat na pizzu nebo do těstovin. Klidně ho zasterilujte a pak už budete bez práce. Je to sice trochu časově náročnější, než koupit sklenici hotového, ale znáte to, domácí je domácí a hlavně víte, co jíte a co tam dáváte :-)



Na přípravu budete potřebovat:

4kg zralých až přezrálých rajčat, nejlépe masitých
sůl
špetku cukru
olivový olej ( cca 4 - 5 PL )
pár listů čerstvé bazalky


Postup přípravy receptu:

Rajčata omyjeme, vyřízneme " bubáky ", přepůlíme a zbavíme se semínek s vodnatou dužinou. Když byste nechali vodu v rajčatech, budete muset déle vařit a hlavně výsledná chuť bude kyselejší. Rajčata dáme do hrnce a pozvolna vaříme, až jsou úplně rozvařená. Nepospícháme, raději déle a za mírného probublávání, abychom se zbavili přebytečné tekutiny. Jakmile jsou rajčata rozvařená, rozmixujeme je pomocí ponorného mixéru a všechno důkladně propasírujeme. Vrátíme zpět na zdroj tepla a svaříme ještě do požadované hustoty. Osolíme podle chuti, já přidávám ještě trochu třtinového cukru, srazí případnou kyselost a přilijeme olej. Důkladně promícháme a přidáme posekanou nebo natrhanou bazalku. Plníme do skleniček, velikost si určete sami, podle toho, na co sugo budete používat. Sterilujeme 20 minut při 80C.




4 komentáře:

  1. A oloupat rajčata nebo nechat slupku ??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rajčata i se slupkou, není potřeba je loupat, pak se to stejně pasíruje:-)

      Vymazat
  2. Krásné fotky :) Sugo je u nás jedna z nejčastějších omáček vůbec

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :-) Já vůbec můžu rajčata jakkoliv

      Vymazat