úterý 24. března 2015

Kotleta s balsamikovou cibulí


Kotletu a krkovici mám z vepřového masa nejraději. Samozřejmě taky panenku :-) Připravuju ji většinou minutkově s nějakým dobrým sosíkem nebo marinuji a griluji. A protože miluji balsamico, dnes přišel na řadu při přípravě kotletky. Chuť omáčky je sladkokyselá, lehce slaná a pikantní. Takže pokud máte rádi tyto chutě, budu ráda, když vyzkoušíte a taky si pochutnáte.  Já jsem připravovala pouze 2 porce, kdyžtak přizpůsobte počtu strávníků.



Na přípravu budete potřebovat:

2 vepřové kotlety s kostí nebo bez ( cca 1,5cm vysoké )
6 podlouhlých šalotek nebo 2 cibule
cca 75 ml octa balsamico
1PL medu
1PL worcesteru
100ml silného vývaru
dle chuti drcené chilli
sůl a pepř ( použila jsem čtyřbarevný )
olej + oříšek másla


Postup přípravy receptu:

Maso naklepávat nemusíme, já jsem ho trochu naklepala pouze hřbetem pěsti. Osolíme, opepříme a z obou stran opečeme na pánvi s rozpáleným olejem. Vyjmeme je a přendáme do zapékací misky nebo pekáčku. Do pánve přidáme kousek másla, na proužky nakrájené šalotky nebo cibule a orestujeme. Vlijeme nejprve balsamico, pak vmícháme med a worcester, okořeníme chilli a částečně zredukujeme na hustší omáčku. Poté zalijeme vývarem, promícháme, dochutíme a ještě znovu trochu zredukujeme.


Poté cibulovou směsí přelijeme maso a vložíme na 10 - 15 minut  ( podle výšky masa ) do trouby rozpálené na 220C.  Já jsem si ke kotletce připravila tuřínové hranolky, ale dobře se bude hodit třeba kuskus nebo šťouchané brambory.




Žádné komentáře:

Okomentovat