středa 4. března 2015

Pečená čekanka se sušenou šunkou a octem balsamico


Čekanka je zelenina u nás v kuchyních méně používaná pro svoji mírnou hořkost. Avšak je velmi zdravá,  je bohatá na vitamíny a minerály, zejména na kyselinu listovou, vitamíny A a K a vlákninu. Vybírejte ty nejsvětlejší puky, nesmí být už nazelenalé, jinak jsou opravdu trochu hořké. Ale i to se dá napravit, špetka cukru a je to. :-) Nejkvalitnější čekankové puky bývají zabalené od pěstitelů v tmavém papíru, aby se k nim ani při transportu nedostalo světlo a nezezelenaly. Já mám tu jemnou nahořklost ráda, stejně tak jako u salátu endivie, ale ne každý má chutě jako já :-D




Na přípravu budete potřebovat:

1 čekanka
sušená šunka ( prosciutto, schwarzwaldská apod . )
asi 150ml silnějšího vývaru
2PL octa balsamico
1PL zarovnaná třtinového cukru + špetka k blanšírování
kousek másla
sůl

Postup přípravy receptu:

Čekanku rozkrojíme na poloviny nebo čtvrtky. Do pánve vlijeme trošku vody, přidáme trošku cukru a čekanku a zprudka ji ve sladké vodě oblanšírujeme ze všech stran. Tím zbavíme čekanku přebytečné hořkosti. Schválně vodu ochutnejte, jak bude hořká :-) Vodu vylijte a čekanku osušte papírovou utěrkou. Pánev vymyjte a vlijte do ní vývar, ocet, oslaďte a zredukujte na vyšším plameni, případně dochuťte solí.


Čekanku omotejte proužky šunky a naskládejte do zapékací misky. Zalijte zredukovanou omáčkou, na každou porci čekanky položte malý kousek másla, zakryjte alobalem a nechte v troubě rozpálené na 200C péct 20 minut. Přelévejte omáčkou.


Poté odkryjte a dopečte. Můžete taky zapnout na pár minutek gril. Skoro veškerá tekutina by se měla do čekanky vsáknout. Podávejte s pečivem nebo brambory.




1 komentář:

  1. Prostě parádní blog, na který se neustále, často a velmi ráda vracím ;-)
    ...jen malý dodatek bych měla, co takhle k receptu vždy hodit jednu/dvě věty co od jídla očekávat, jak chutnalo? Nemyslím to vůbec špatně a vlastně se to netýká tohoto receptu, pardon, jak chutná čekanka vím :-)
    Ale procházela jsem historii a narazila třebas na recept na bramborové řízky... zajímalo by mě, jestli by to doma jedli :-D... Neberte to prosím nějak špatně, prostě jsem si jen říkala že nějaké osobní ohodnocení receptu by ještě přidalo na kráse tohoto blogu.
    Hezký den vám přeji ;-)

    OdpovědětVymazat