pondělí 23. března 2015

Gratinovaný voňavý tuřín


Tento recept vznikl tak trochu na základě francouzského pokrmu Tartiflette, což jsou gratinované brambory s aromatickým sýrem reblochon. Tuřín je celkem chuťově " nevýrazný ", což dovoluje trochu experimentů. Ještě bych pro příště zvolila určitě trochu čerstvého tymiánu.  Kdo má rád " voňavé " sýry, určitě si pochutná tak jako já :-)

Na přípravu budete potřebovat:

1/2 většího tuřínu
1 hermadur
150ml smetany
1 stroužek česneku
kousek másla
pepř a sůl


Postup přípravy receptu:

Tuřín zbavíme slupky a nakrájíme ho na plátky silně max. 0,5cm. Stroužek česneku rozmáčkneme nožem a vytřeme jím zapékací misku. Pokrm by neměl mít chuť česneku, pouze jím být ovoněn. Dno lehce vymažeme máslem a poklademe částí tuřínu, osolíme a opepříme.


Na něj rozložíme kousky sýru, opět tuřín, sůl a pepř a nakonec zbytek sýru a ještě pár vloček másla. Zalijeme smetanou, přikryjeme alobalem a při 180C necháme v troubě probublávat 45 minut.


Pak alobal sejmeme a necháme dopéct dozlatova.






Žádné komentáře:

Okomentovat