středa 30. září 2015

Phở bò tái ( Pho bo tai )


Určitě už jste minimálně slyšeli o vynikající voňavé polévce z vietnamské kuchyně, která si získává stále více příznivců, někteří jsou na ní prý dokonce závislí :-) Už jste ji i ochutnali? Já ano, u nás v Plzni je skvělé vietnamské bistro, kde si můžete dopřát spoustu originálních vietnamských pokrmů. A to bych nebyla já, abych to samozřejmě nevyzkoušela uvařit doma. Phở bò tái je jeden z druhů této polévky, který se podává s velmi najemno nakrájenými plátky syrového hovězího masa, většinou falešné svíčkové, které se po zalití vroucím vývarem v polévce krásně " uvaří " a je šťavnaté.  Další variantou je polévka s již vařeným hovězím masem phở bò chín a nebo slepičí s masem vařeným Phở gà. Všechny jsou skvělé, syté, voňavé a úplně nejlepší na chladné dny a večery :-) Takže určitě si předvařte velký kotel vývaru, který můžete zamrazit a pak si polévku dopřát kdykoliv ...



Na přípravu budete potřebovat: ( na 3-4l vývaru )

500g hovězí oháňky nebo zadního hovězího
4 větší morkové kosti
koření: 4 celé badyány, 3 kardamomy, svitek skořice ( s tou opatrně,stačí tak 4cm podle průměru svitku )
1 velká cibule
80g čerstvého zázvoru
1 chilli papričku

2PL soli
2 PL rybí omáčky
třtinový cukr (palmový)


Quế Thanh Cinamon ( skořice ), Thảo quả ( černý kardamom ) a badyán



Dále pak podle počtu porcí:

falešná svíčková
širší rýžové nudle namočené ve studené vodě
čerstvé mungo výhonky

jarní cibulky
červená cibule
čerstvý koriandr a vietnamskou ( thajskou ) bazalku... nedávejte tu klasickou, to radši žádnou

k dochucení do mističky rybí omáčku, limetku a chilli papričku nebo drcené chilli, nakládaný česnek

Postup přípravy receptu:

Nejprve k vývaru, ten je samozřejmě nejdůležitější na celé polévce. Každý ví, že čím déle se vývar připravuje, tím je lepší. Takže nespěchat, kdo má pomalý hrnec má vyhráno a ostatní ho nechají probublávat min. 12 hodin na velmi mírném ohni.
Maso a kosti omyjte studenou vodou a vložte do velkého hrnce. Nechte povařit, vodu s pěnou slijte, omyjte maso, kosti i hrnec a znovu přiveďte k varu a plamen stáhněte, aby voda jen probublávala. Případné nečistoty z povrchu opět seberte nebo proces s omytím ještě zopakujte. Oloupanou cibuli rozřízněte napůl, řeznou plochou dejte na suchou pánev, přihoďte všechno celé koření a podélně rozpůlený, paličkou trochu naklepaný zázvor také. Opékejte pozvolna, až cibule i zázvor chytnou barvu a koření se krásně rozvoní. Všechno přidejte do vývaru spolu se solí a lžící cukru. Cibuli nenechávejte vařit s vývarem celou dobu, vyndejte po polovině doby vaření, jinak se vývar zakalí a nebude ani tak chutný.
Když už je vývar hotový, přecedíme jej nejlépe přes plátýnko, maso použijeme buď do Phở bò chín nebo ho využijeme jinak. Pro servírování  Phở bò tái vývar udržujemev mírném varu.
Nudle vyjmeme ze studené vody a na max. půl minutky je necháme v sítku povařit ve vroucí vodě. Necháme okapat a dáme do misky. Na ně na velmi tenké plátky nakrájené syrové hovězí maso, zasypeme  na jemná kolečka nakrájenou jarní cibulkou, mungo výhonky a koriandrem. A zalijeme vroucím vývarem. Vývar lijte od okraje, nikoliv shora, bylinky by vám ihned zavadly. Každý u stolu si pak dochutí podle sebe rybí omáčkou, limetkovou ( citronovou šťávou ) a chilli.








3 komentáře: