pátek 11. prosince 2015

Köttbullar - švédské masové kuličky


Švédské masové kuličky se smetanovou omáčkou už určitě každý ochutnal v IKEA. A jestli ne, není nic jednoduššího, než si je připravit doma, v klidu a bez čekání ve frontě ;-) Na internetu je strašná spousta variant tohoto receptu, pečlivě jsem jich několik prošla a předkládám vám tento, s trochou švédské chuti v podobě ančoviček ...




Na přípravu budete potřebovat:

500g mletého hovězího masa ( může být i mix )
1 brambor střední velikosti uvařený ve slupce
1 menší cibule
1 vejce ( žloutek )
2KL solamylu
3 ančovičky
3PL smetany
hrstička strouhanky
špetka sušeného zázvoru, muškátového oříšku, pepře
sůl
olej na pečení

Na omáčku:
smetana na vaření
hovězí vývar
1-2 ančovičky
1PL hladké mouky
+ brusinky ( já používám domácí rybíz jako brusinky s rumem )


 Postup přípravy receptu:

K mletému masu přidáme najemno nastrouhaný brambor, nakrájenou cibuli, ančovičky, koření, vejce, zalijeme smetanou a posypeme solamylem. Osolíme a dobře promícháme a necháme vsáknout veškerou tekutinu. Nakonec vmícháme strouhanku a směs uložíme na půl hodiny do lednice.
Pak vytvoříme ze směsi kuličky, které pozvolna opečeme na oleji. Vyjmeme je a uchováme v teple. Výpek zaprášíme moukou, dobře promícháme a zalijeme vývarem. Přihodíme ještě posekanou ančovičku, přilijeme smetanu a necháme s moukou dobře provařit a zredukovat do požadované konzistence omáčky. Dochutíme solí a pepřem ( můžeme i malou lžičkou hořčice ). Kuličky můžeme vrátit prohřát do omáčky, podáváme s brambory a brusinkami.




Žádné komentáře:

Okomentovat