středa 2. prosince 2015

Kuře s estragonovou omáčkou


Estragon je úžasná aromatická bylinka, která se hojně používá hlavně ve Francii. Hodí se především k jemným masům, jako je kuřecí, králík, ryby nebo telecí. A v kombinaci se smetanou tvoří výborné omáčky nejen k masu.

 Na přípravu budete potřebovat:

1 rozporcované kuře ( já použila pouze stehna )
1 cibule nebo pár šalotek
svazek čerstvého estragonu
100g mascarpone
200ml drůbežího vývaru
100ml bílého suchého vína
hladká mouka na poprášení masa
kousek  másla a trochu oleje
pepř a sůl

Postup přípravy receptu: 

Maso osušíme, osolíme, opepříme a obalíme zlehka v hladké mouce. Přebytečnou oklepeme. Na pánvi vhodné do trouby nebo vpekáčku rozehřejeme máslo s trochou oleje a maso ze všech stran zprudka opečeme. Maso vyjmeme a přidáme k ýpeku najemno nakrájenou cibuli. Orestujeme a zalijeme bílým vínem. Necháme skoro všechno odpařit. Vrátíme zpět maso, podlijeme vývarem, přihodíme několik snítek estragonu a přiklopené vložíme do trouby rozpálené na 200C. Po půl hodině odklopíme a dopečeme. Pokud bude potřeba, dolijeme trochu vývaru nebo vody. Když je maso pečené, vyjmeme z trouby na plotnu, maso přendáme a udržujeme teplé.  A doděláme omáčku. Rozehřejeme pánev ( pekáč ) s výpekem a přidáme mascarpone, mícháme dokud se zcela nerozpustí. Podle potřeby buď doředíme ( můžeme i trochou smetany ) nebo omáčku naopak zredukujeme. Nakonec vmícháme ještě trochu čerstvě nasekaného estragonu a odstavíme.




Žádné komentáře:

Okomentovat