Koupila jsem si zase knihu o asijské kuchyni. Mám už jich sice několik, ale inspirace není nikdy dost ;-) Jmenuje se " Dobrého kari není nikdy dost " a recepty v ní jsou od šéfkuchaře Jiřího Štifta. Je plná nejen thajských, indických a vietnamských pokrmů, ale i z jiných koutů Asie.
A protože jsem dneska s obědem spěchala, hned jsem si v ní zalistovala a našla super rychlou smaženou rýži. A za chvilku bylo hotovo ;-)
Na přípravu budete potřebovat:
200g uvařené nesolené jasmínové rýže ( nechte ji malinko nedovařenou, ještě se bude restovat )
2 hrsti vyloupaných a očištěných čerstvých krevet
2 vejce
4 jarní cibulky
1 menší mrkev
2 stroužky česneku
3-4PL světlé sójové omáčky
špetka hnědého cukru
čerstvý koriandr
olej
Na zálivku:
1PL rybí omáčky
2PL teplé vody
1KL hnědého cukru
šťáva z 1/2 limetky
1 chilli paprička
1 menší stroužek česneku
Postup přípravy receptu:
Nejprve si připravíme zálivku. Do teplé vody vsypeme cukr a důkladně ho rozmícháme, pak přilijeme rybí omáčku a limetkovou šťávu a přidáme najemno nakrájenou papričku a česnek. Necháme odstát.
( Doslaďte a dokyselte podle chuti ).
Na oleji necháme rychle orestovat nasekané stroužky česneku, než začne hnědnout, rozklepneme k němu vajíčka a umícháme dosucha. Přidáme pokrájené bílé části cibulek, na jemné nudličky mrkev a cca 3 minuty restujeme. Pak vhodíme krevety a asi minutu je necháme orestovat. Přidáme rýži a zelené části cibulek. Důkladně promícháme a dochutíme cukrem a sójovou omáčkou. Jakmile jsou krevety růžovo - oranžové, sejmeme ze zdroje tepla a zasypeme posekaným koriandrem.
Podáváme se zálivkou, kterou si každý jídlo dochucuje .
no tak to je uzasneeee👍ja misto krevet dala veprove a pridala cervenou papriku a pulki pak coi zelicka nadrobno a dva zampiony..👍😘😘😘
OdpovědětVymazatA bylo to uplne jine jidlo, rozhodne ne thajske......
OdpovědětVymazatBabica inspiroval?
Haha, kdybyste si přečetl/a úvod příspěvku, tak se dozvíte, že ten recept je od šéfkuchaře Jiřího Štifta. Asi víte lépe, jak připravovat thajské jídlo nežli on ;-)
Vymazatkde kupujete krevety? děkuji
OdpovědětVymazatKrevety kupuju v Makru ;-)
VymazatDnes jsem delala k obedu a vic nez luxusni pochoutka to byla :)
OdpovědětVymazatTak to jsem moc ráda, že chutnalo. Díky za zprávu ;-)
VymazatDnes jsem opet delala muj nejoblibenejsi recept.Jsem trosku hovadko,tahle davka mi nestaci a delala jsem ji dnes z trojnasobku :D A kdyby nahodou bylo dnes pani Motlikove malo,tak jsem udelala k veceri Pomazanku se susenymi rajcaty a pecenym cesnekem.Taky nebezpecne zrave jidlo :)
OdpovědětVymazatPeti :-D, tak to mě fakt těší, že se sem vracíte pro inspiraci. Díky
VymazatJak nakrájíte mrkev na tak tenké proužky? Mně se to nedaří :(
VymazatNa tence nakrájenou zeleninu je jednoduchý fígl. Pokud se jedná zrovna o mrkev, krájejte ji vcelku zešikma na co nejtenčí plátky (oválky), ty pak postupně položte na sebe a krájejte nudličky. Zrovna tak třeba cuketu na tenká kolečka a ty pak zase na sebe a krájet nudličky ;-)
VymazatOoo, tak na to jsem asi moc líná :))) Ale vyřešila jsem to ještě jinak, škrabkou na zeleninu a vznikly mi tenoučké plátky :)
Vymazat