Prohledat tento blog
úterý 19. dubna 2016
Vepřový pörkölt s nokedli
Tradiční maďarský pörkölt můžete připravit vlastně z každého druhu masa, kuřecího, vepřového, skopového, hovězího a třeba i ze zvěřiny. Je to takový brácha našeho guláše. Nic složitého. Někde do něj přidávají česnek, někde i rajčatový protlak. Já dělala s česnekem a bez protlaku, ovšem nikdy se nezahušťuje. Maso by mělo být obalené směsí ( hustou šťávou ), ale nesmí se příliš podlévat.
V Maďarsku k němu většinou připravují nočky zvané nokedli. Tak dneska toto duo u nás doma ;-)
Na přípravu budete potřebovat:
1kg vepřové plece
2 cibule
1 rajče
1 špičatá bílá a červená paprika ( menší )
1-2 stroužky česneku
1PL sladké červené papriky
pálivá červená paprika podle chuti
1-2PL sádla
Na nokedli:
2vejce
2 hrnky hladké mouky
3/4 hrnku vody
1/2KL soli
Postup přípravy receptu:
Nakrájenou cibuli orestujeme na sádle dohněda. Přihodíme na kostky nakrájené maso, orestujeme ze všech stran, osolíme, přisypeme obě papriky, posekaný česnek, promícháme a zalijeme asi deckou vody. Maso nesmí být potopené. Přiklopíme a dusíme 40 minut. Podle potřeby malinko podléváme, ale jen tak aby vznikala hustá šťáva. Po uplynulé době přidáme k masu na kostky nakrájené a slupky zbavené rajče a pokrájené papriky. Dusíme ještě půl hodiny nebo do doby, kdy je maso měkké.
Na nokedli dáme do většího hrnce vařit osolenou vodu. V míse smícháme vejce, vodu a sůl a postupně přisypáváme mouku tak, aby vzniklo nepříliš tuhé, lepivé těsto. Buď můžeme nokedli vykrajovat pomocí kávové lžičky, kterou s těstem ponoříme do vroucí vody a těsto se od lžičky odlepí. Nebo můžete jako já použít cedník na halušky nebo obdobné pomocníky. Jakmile nokedli vyplavou, jsou uvařené. Aby se při chladnutí nelepily, můžete je trošku promastit.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Vypadá to báječně :) pro mě tedy jedině z kuřecího :)
OdpovědětVymazatNa "nokknedle"se používá polohrubá mouka.Z hladké je to moc ubité./Recept mám od Slováků/.
OdpovědětVymazatPerkelt
OdpovědětVymazat