středa 13. dubna 2016

Panenka s portskou švestkovou ( povidlovou ) omáčkou


Jako malá jsem neměla ráda povidla. Další z věcí, k jejíž chuti jsem prostě dospěla. Dřív mi z koláčou museli vykrajovat část s povidly a dneska je slupnu s chutí. Nejdřív jsem povidla začala přidávat do různých omáček k masům a postupně i do moučníků. V současné době už si z vlastních švestek vyrábím povidla sama, jsou fakt jednoduchá a bez míchání. Recept najdete zde.



Na přípravu budete potřebovat:

vepřová očištěná panenka
2PL švestkových povidel
1PL zredukovaného silného hovězího vývaru nebo hotové demi glace
100ml portského vína
1KL drceného jalovce
pár snítek čerstvého tymiánu
sůl a pepř
olej

Postup přípravy receptu:

Panenku osolíme a opepříme a opečeme ji na rozpálené pánvi s olejem ze všech stran. Měla by zůstat uvnitř šťavnatá, takže ji opékáme cca 2 minuty z každé strany . Vyjmeme a zabalíme do alobalu. Stáhneme plamen na minimum a vlijeme portské. Kdybyste ho nalili do velmi rozpáleného oleje, bude vám to strašně prskat. Teď už opět můžeme zvýšit teplotu a přidáme zredukovaný vývar, povidla, jalovec a tymián. Důkladně rozmícháme a redukujeme na požadovanou hustotu. Podle potřeby dochutíme. Panenku vyjmeme z alobalu, šťávu vlijeme do omáčky a promícháme. Panenku můžeme nakrájet na silnější plátky ( filírovat ) a podáváme s opečenými brambory a omáčkou, kterou můžeme přecedit přes jemné sítko.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tip sommeliéra z Alkohol.cz, který vhodně spároval víno s tímto receptem.
Chateau La Nerthe Côtes Du Rhône Village Les Cassagnes Blanc 2015

K panence bychom doporučili Château La Nerthe Côtes Du Rhône Village Les Cassagnes Blanc 2015 - lahodné bílé víno z jižní Francie, z vinařství Château La Nerthe, kde má výroba vín tradici a věhlas již od 16. století. Víno je velmi svěží a jemně aromatické, s příjemnou kyselinou, v chuti ucítíte například hrušky a bílé broskve. Oblíbil si ho i šéfkuchař Miroslav Kalina.
https://www.alkohol.cz/produkty/chateau-la-nerthe-cotes-du-rhone-village-les-cassagnes-blanc-11011/

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2 komentáře: