středa 13. dubna 2016

Panenka s portskou švestkovou ( povidlovou ) omáčkou


Jako malá jsem neměla ráda povidla. Další z věcí, k jejíž chuti jsem prostě dospěla. Dřív mi z koláčou museli vykrajovat část s povidly a dneska je slupnu s chutí. Nejdřív jsem povidla začala přidávat do různých omáček k masům a postupně i do moučníků. V současné době už si z vlastních švestek vyrábím povidla sama, jsou fakt jednoduchá a bez míchání. Recept najdete zde.



Na přípravu budete potřebovat:

vepřová očištěná panenka
2PL švestkových povidel
1PL zredukovaného silného hovězího vývaru nebo hotové demi glace
100ml portského vína
1KL drceného jalovce
pár snítek čerstvého tymiánu
sůl a pepř
olej

Postup přípravy receptu:

Panenku osolíme a opepříme a opečeme ji na rozpálené pánvi s olejem ze všech stran. Měla by zůstat uvnitř šťavnatá, takže ji opékáme cca 2 minuty z každé strany . Vyjmeme a zabalíme do alobalu. Stáhneme plamen na minimum a vlijeme portské. Kdybyste ho nalili do velmi rozpáleného oleje, bude vám to strašně prskat. Teď už opět můžeme zvýšit teplotu a přidáme zredukovaný vývar, povidla, jalovec a tymián. Důkladně rozmícháme a redukujeme na požadovanou hustotu. Podle potřeby dochutíme. Panenku vyjmeme z alobalu, šťávu vlijeme do omáčky a promícháme. Panenku můžeme nakrájet na silnější plátky ( filírovat ) a podáváme s opečenými brambory a omáčkou, kterou můžeme přecedit přes jemné sítko.




2 komentáře: