čtvrtek 21. dubna 2016

Chřestová polévka s pórkem


Každý rok se těším na jarní sezónu chřestu. Mám raději zelený, má výraznější chuť než bílý, chutná po mladém hrášku. Tentokrát jsem připravila recept na krémovou polévku, která obsahuje kromě zeleninového vývaru jen 3 hlavní ingredience. A chutná báječně ;-)




Na přípravu budete potřebovat:

svazek zeleného chřestu
cca 15cm pórku
100ml smetany na vaření
kousek másla
1l zeleninového vývaru
sůl

Postup přípravy receptu:

Z chřestu odkrojíme spodní 2/3 stonků, konce uřízneme asi 1cm od nejširší části. Zelený chřest se nemusí loupat, ale kdo chce, může spodní části zbavit slupky škrabkou na brambory. Horní třetinu chřestu vložíme do polévky později, aby se špičky zbytečně nerozvařily. Pórek nakrájíme na kostičky nebo kolečka, je to jedno, polévku stejně rozmixujeme.
Na másle orestujeme pozvolna pórek, malinko ho osolte, nebude vám hnědnout. Přidáme na kousky nakrájený chřest ( spodní části ), přilijeme vývar a dosolíme. Vaříme cca 15 minut, poté polévku rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. V této fázi přidáme pokrájený zbytek chřestu a přilijeme smetanu. Necháme ještě vařit, dokud není chřest na skus. Případně dochutíme.





1 komentář: