pátek 25. ledna 2019

Valašská kyselice


Zelí jsem letos naložila na kysání do sklenic 15 kg, tak mám zásoby vitamínů zase do příštího podzimu. Milujeme ho jen tak samotné, ale nejlepší je z něj segedín nebo zelňačka. Tentokrát jsem zelňačku uvařila moravskou, tzv. Valašskou kyselici. Tak pojďte na recept.



Na přípravu budete potřebovat:

500 g uzené krkovice (popř. koleno)
1 větší klobása
4 brambory
500 g kysaného zelí (podle kyselosti můžete propláchnout)
1 velká cibule
1 sladká smetana (pokojové teploty)
cca 1 KL majoránky
špetka kmínu
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
2 stroužky česneku
2 PL hladké mouky
sádlo nebo olej
sůl a pepř.

Postup přípravy receptu:

Nejprve uvařte doměkka ve vodě uzené maso. Ve vývaru pak i na menší kostky nakrájené brambory. Nikdy nevařte brambory zároveň s kysaným zelím, zůstanou tvrdé.
Část masa nakrájejte na kousky, zbytek uchovejte k jinému použití. Cibuli nakrájejte nadrobno a spolu s pokrájenou klobásou orestujte na tuku. Přisypte mouku, chvilku ještě restujte. Poté přidejte zelí, promíchejte a zalijte vývarem bez brambor. Osolte, okmínujte, vhoďte bobkové listy a nové koření a vařte do změknutí zelí. Když je zelí měkké, přidejte uzené maso, brambory, majoránku, rozdrcený česnek a přilijte smetanu. Vše nechte ještě cca 10 minut provařit. Dochuťte případně solí a pepřem.

1 komentář: