středa 16. prosince 2015

Cibulové bulky s rozmarýnem


Cukroví tady, tam i onde ... já už jsem přeslazená, jenom to vidím ;-) Musela jsem nutně upéct něco jiného než sladké a přišel na řadu tenhle dlouho uložený recept. Mám ho napsaný na kusu novinového papíru, zřejmě jsem to psala kdysi v rychlosti u televize, protože zkratky jsem dost dlouho luštila :-D Jedná se o dost podobné těsto jako je na italskou ciabattu, ale není tak řídké a po upečení nejsou bulky tak " žvejkavé " . Tvary z těsta můžete dělat jaké chcete, můžete uplést housky nebo natáhnout jako bagety ...



Na přípravu budete potřebovat:

500g hladké mouky
320ml vlažné vody
15g čerstvého droždí
1KL soli
špetka cukru
1 velká cibule + 2PL másla ( olivového oleje )
čerstvý rozmarýn


Postup přípravy receptu:

Já většinu kynutých těst nechávám na domácí pekárně, taktéž tomu bylo i dnes. Nejprve nalijeme vodu, pak přisypeme prosátou mouku, sůl, cukr a rozdrobené droždí. Zapneme na program Těsto a necháme pekárnu pracovat. Na pánvi osmažíme na másle nebo olivovém oleji nakrájenou cibuli pěkně dohněda a přisypeme k ní posekaný rozmarýn. Necháme ho jen rozvonět a pak odstavíme a necháme vychladnout. Pekárna nám zvukem oznámí, že přišel ten správný čas, přihodit cibuli ( včetně tuku ) s rozmarýnem k těstu. Vše se důkladně promísí a pak už bude pěkně v teple kynout.



Po nakynutí těsto přendáme na moukou posypanou desku, prohněteme a utvoříme bochánky a z nich následně tvary, jaké chceme. Přendáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Bulky několikrát lehce nařízneme ostrým nožem nebo žiletkou.


Troubu rozpálíme na 180C a vložíme do ní plech. Pečeme cca 25 - 30 minut dozlatova.





5 komentářů:

  1. Vypadají skvěle.
    Určitě vyzkouším.
    M.

    OdpovědětVymazat
  2. Když nemám pekárnu, nechám klasicky vzejít nejdřív kvásek, potom zpracuji těsto a dám vykynout? Na jak dlouho přibližně? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Droždí rozmíchejte v trošce vlažné vody, vlijte do mouky a postupně přilévejte zbytek vody. Přidejte sůl, cukr, osmaženou cibulku a rozmarýn a vše dobře propracujte a nechte kynout 45 - 60 minut. Pak znova ručně propracovat, vytvarovat bulky a nechat před vložením do trouby ještě 30 minut nakynout.

      Vymazat
  3. Právě jsem je vytáhla z trouby a jsou skvělé. Přidala jsem ještě cca 2 lžíce sušených nakládaných rajčátek. Díky za recept.

    OdpovědětVymazat