pátek 29. dubna 2016

Jak to s mými recepty vlastně začalo ... aneb Toprecepty.cz


Chtěla bych vám dneska napsat, jak jsem se vůbec ke zveřejňování receptů a fotografií dostala.


 Bylo to přesně 23.5.2011, kdy jsem hledala na netu nějaký recept. Co to bylo, si dnes teda už nevybavuji, ale objevily se přede mnou na monitoru stránky plné receptů, které jsem před tím neznala. Spíše řečeno, nikdy mne nenapadlo, že bude na netu taková studnice receptů, jakou bezesporu už tenkrát byly Toprecepty.cz . Toprecepty.cz fungovaly už od roku 2008, měly stálé přispěvovatelky a přispěvovatele, kteří skoro denně plnili stránky svými recepty a fotografiemi a spoustu uživatelů, kteří na stránkách hledali inspiraci pro vaření.

Chtěla jsem zkusit, jestli se také nějak začlením mezi tamní komunitu kuchařů a kuchařek a tak jsem se ze zvědavosti zaregistrovala pod nick 1974andrea, pod kterým tam vkládám své recepty dodnes. Prvním receptem byl můj " majstrštyk " Losos vyuzený v krabici. Sepsala jsem recept, fotografii samozřejmě nemaje a čekala jsem s napětím, jaké budou reakce otřelých kuchařek . Po chvíli se mi mail začal plnit zprávami o komentářích k danému receptu a já byla " lapena " . Odpovídala jsem na dotazy, děkovala za pochvalu a už přemýšlela, co bych mohla poskytnout jako další recept. A tak jsem se dostala mezi " Topáčky ". Začala jsem jídla fotit, samozřejmě zprvu to byly fotky hrozné, ale snažila jsem se všechno vylepšovat. Skoro denně jsem něco přidávala, protože v té době jsem byla na mateřské a toho času měl člověk trochu víc. K dnešnímu dni jsem tam přidala 813 receptů a 2802 fotografií, nejen ke svým receptům , ale i od dalších přispěvovatelů.


Ten, kdo se mezi recepty na netu pohybujete, určitě Toprecepty.cz  znáte, ať už z webu nebo z facebooku či instagramu. Administrátoři na jejich vzhledu a praktických věcech  neustále pracují a vyvíjejí další, uživatelům vyhovující, aplikace, které jim umožní jednodušší vyhledávání receptů podle surovin i názvů, je možné si vybrané recepty ukládat do svojí " knihy " oblíbených receptů, tisknout si je atd. A že máte z čeho vybírat, už je tam více jak 44.000 receptů ! V současné době na stránkách proběhly veliké změny, co se designu týče a musím za sebe říct, že se mi to takto moc líbí.

Topky jsou prostě moje srdeční záležitost, i díky nim jsem začala psát vlastně svůj blog a poznala jsem osobně spoustu moc milých lidí, s kterými se občas scházíme. Admini jsou skvělí chlapi, ví, že bez nás přispěvovatelů by stránky nebyly na špičce mezi webovými stránkami o vaření a každoročně nás za naši snahu odměňují nějakými parádními praktickými dárky. Jako příklady uvedu fotoaparáty, kuchyňské roboty, nádobí apod.

Takže co z toho všeho vyplývá? Ten, kdo rád vaří, fotí a chce svoje recepty poslat " do světa " a nebo by rád hledal jenom inspiraci pro své strávníky, určitě se na stránky zaregistrujte a sledujte facebook ;-)




1 komentář: