úterý 19. dubna 2016

Vepřový pörkölt s nokedli



Tradiční maďarský pörkölt můžete připravit vlastně z každého druhu masa, kuřecího, vepřového, skopového, hovězího a třeba i ze zvěřiny. Je to takový brácha našeho guláše. Nic složitého. Někde do něj přidávají česnek, někde i rajčatový protlak. Já dělala s česnekem a bez protlaku, ovšem nikdy se nezahušťuje. Maso by mělo být obalené směsí ( hustou šťávou ), ale nesmí se příliš podlévat.
V Maďarsku k němu většinou připravují nočky zvané nokedli. Tak dneska toto duo u  nás doma ;-)



Na přípravu budete potřebovat:

1kg vepřové plece
2 cibule
1 rajče
1 špičatá bílá a červená paprika ( menší )
1-2 stroužky česneku
1PL sladké červené papriky
pálivá červená paprika podle chuti
1-2PL sádla

Na nokedli:

2vejce
2 hrnky hladké mouky
3/4 hrnku vody
1/2KL soli

Postup přípravy receptu:

Nakrájenou cibuli orestujeme na sádle dohněda. Přihodíme na kostky nakrájené maso, orestujeme ze všech stran, osolíme, přisypeme obě papriky, posekaný česnek, promícháme a zalijeme asi deckou vody. Maso nesmí být potopené. Přiklopíme a dusíme 40 minut. Podle potřeby malinko podléváme, ale jen tak aby vznikala hustá šťáva. Po uplynulé době přidáme k masu na kostky nakrájené a slupky zbavené rajče a pokrájené papriky. Dusíme ještě půl hodiny nebo do doby, kdy je maso měkké.
Na nokedli dáme do většího hrnce vařit osolenou vodu. V míse smícháme vejce, vodu a sůl a postupně přisypáváme mouku tak, aby vzniklo nepříliš tuhé, lepivé těsto. Buď můžeme nokedli vykrajovat pomocí kávové lžičky, kterou s těstem ponoříme do vroucí vody a těsto se od lžičky odlepí. Nebo můžete jako já použít cedník na halušky nebo obdobné pomocníky. Jakmile nokedli vyplavou, jsou uvařené. Aby se při chladnutí nelepily, můžete je trošku promastit.




3 komentáře:

  1. Vypadá to báječně :) pro mě tedy jedině z kuřecího :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na "nokknedle"se používá polohrubá mouka.Z hladké je to moc ubité./Recept mám od Slováků/.

    OdpovědětVymazat