úterý 19. dubna 2016

Thajský salát z ředkve a okurky


Pořád někde čtu v receptech o skvělém thajském salátu Tom Sam, který se připravuje ze zelené papáji a já ne a ne na ni nikde narazit. Myslím, že kromě pražské asijské tržnice SAPA ji nikde jinde neseženete. Možná ještě v Brně. Ale to je mi oboje, jak se říká, prd platné. Tak jsem pátrala dál a našla alternativní recepty buď z nezralého manga nebo z okurky či bílé ředkve. Okurku a ředkev běžně sežene, tak se neochuďte o skvělou chuť tohoto salátu. Já vím, měly by tam být ještě sušené krevety, ale ty nemám a ani mi moc zrovna nejedou. Ale vy si je  tam klidně přidejte ;-)



Na přípravu budete potřebovat:

cca 15cm velké bílé ředkve
cca 15cm salátové okurky ( já ji neloupu, ale jestli chcete, určitě můžete )
hrst čerstvého koriandru
snítka máty

Na dressing :
2 chilli papričky nakrájené na jemné nudličky ( mohou být i sušené, ty se rozdrtí )
1 větší stroužek česneku
cca 5cm spodní části citronové trávy jemně posekané
2PL rybí omáčky
šťáva z 1 limetky
1PL třtinového nebo palmového cukru
případně na zředění 1PL vody

Postup přípravy receptu:

Očištěnou ředkev a okurky nastrouháme škrabkou na nudličky. Já mám přímo na julienne nudličky škrabku. Ale můžete zeleninu nejprve nakrájet na slabé plátky a ty pak na nudličky. U okurky vynechte dužinu se semeny, ty tam nepatří. Oboje promíchejte s posekaným koriandrem a mátou.
Do mističky nalijeme rybí omáčku, limetkovou šťávu, vsypeme cukr a důkladně mícháme, až se cukr rozpustí. Pak přihodíme posekanou citronovou trávu, chilli papričku a rozmačkaný česnek. Pokud se vám bude zdát zálivka příliš koncentrovaná, přilijte lžíci vody.
Nalijeme k zelenině a promícháme.





3 komentáře: