Prohledat tento blog
pondělí 6. října 2014
Propadlá pudinková buchta s jahodami
Na přípravu budete potřebovat:
Na těsto:
250g polohrubé mouky
250g moučkového cukru
1/2 kypřícího prášku do pečiva
4 žloutky + sníh z bílků
1 vanil. cukr
100ml oleje
100 vlažné vody
3PL kakaa
+ jahody ( já měla mražené )
Na pudink:
750ml mléka
2 vanilkové pudinky
3PL moučkového cukru
Na potření:
1 smetana na šlehání + ztužovač ( nemusí být )
2 krémové zakysané smetany
1 vanil. cukr
Postup přípravy receptu:
Všechny ingredience kromě kakaa vymícháme v hladké těsto. Pudink uvaříme dohusta. Opatrně do těsta vmícháme sníh a rozdělíme na poloviny. Do jedné vmícháme kakao. Světlé těsto vylijeme na papírem vyložený vyšší plech a tmavé těsto na něj lžící nepravidelně poházíme. Totéž uděláme i s horkým pudinkem. Jahody také rozprostřeme po celém plechu. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180C přibližně na 40 minut. Poté vyjmeme a necháme zcela vychladnout.
Smetanu se ztužovačem a vanil. cukrem vyšleháme dotuha a smícháme se zakysanými smetanami. Potřeme celý povrch buchty a posypeme kakaem.
neděle 5. října 2014
Kuřecí v hráškovém těstíčku
Na přípravu budete potřebovat:
4 kuřecí prsní nebo stehenní řízky
10dkg slaniny
10dkg mraženého zeleného hrášku
10dkg uzeného sýru
2 vejce
1dcl mléka
1dcl bílého vína
hladká mouka
strouhanka
zelená petrželka
sůl
10dkg slaniny
10dkg mraženého zeleného hrášku
10dkg uzeného sýru
2 vejce
1dcl mléka
1dcl bílého vína
hladká mouka
strouhanka
zelená petrželka
sůl
Postup přípravy receptu:
Těstíčko na obalování připravíme následovně.
Rozmražený hrášek trochu pomačkáme vidličkou, nastrouháme najemno sýr,
nakrájíme na kostičky slaninu, petrželku posekáme, přilijeme víno a
mléko, přimícháme 2 vejce, sůl a zahustíme moukou a strouhankou 1:1. Vše
vymícháme v hustší těstíčko.
Osolené maso obalíme v těstíčku a zprudka
osmažíme, můžeme pomocí lžíce těstíčko přidávat podle potřeby na pečící
se maso. Řízky přendáme do pekáčku a dáme ještě dopéct do vyhřáté trouby
na 200C cca 10 minut.
Pikantní kvašené zelí ( na zimu )
Na přípravu budete potřebovat:
10 kg krouhaného bílého zelí
1/2kg cibule na kolečka
2 červené kapie
3 mrkve
10dkg strouhaného křenu
svazek posekaného čerstvého kopru
4 kyselá jablka na osminky
1/2 sáčku Deka
1/2 sáčku celého kmínu
10dkg soli
4 nalámané bobkové listy
5 rozdrcených kuliček nového koření
1/2kg cibule na kolečka
2 červené kapie
3 mrkve
10dkg strouhaného křenu
svazek posekaného čerstvého kopru
4 kyselá jablka na osminky
1/2 sáčku Deka
1/2 sáčku celého kmínu
10dkg soli
4 nalámané bobkové listy
5 rozdrcených kuliček nového koření
Postup přípravy receptu:
Zelí dáme do dostatečně velké nádoby, ve které vše
budeme míchat. Mrkev nastrouháme na hrubo, křen na jemno a papriku na
slabé proužky. Vše včetně koření, jablek, kopru a cibule přidáme k zelí a
dobře promícháme. Nakonec postupně plníme do vhodné velké nádoby (
soudku apod. ) a řádně mačkáme, aby zelí pustilo co nejvíce šťávy.
Zatížíme. Necháme kvasit asi 4-6 týdnů v teplejší tmavé místnosti.
Další možností je zelí řádně promačkat v nádobě a plnit do velkých 3-5ti litrových šroubovacích sklenic podle tohoto postupu. Naplníme je tak 5cm pod okraj a nad směsí by měla být šťáva. Zavíčkujeme, postavíme do tepla na plech a necháme takto kvasit. Ze sklenic bude cca 2 dny vytékat šťáva a pak se víčka přichytí. Necháme také kvasit stejnou dobu jako v soudku. Pak přemístíme do chladu. Výhodou je, že se nemusí dolévat voda se solí, ve sklenicích nám vydrží i rok. Po odebrání části zelí, opět vše stlačíme, aby nad zelím byla stále tekutina.
Poznámka:
Toto zelí je vynikající jako salát, zdravé, plné vitamínu C.
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)