čtvrtek 19. února 2015

Masopustní prvorepublikové zelí


Tento pokrm jsem objevila v knize Zity Kabátové Prvorepubliková kuchařka. Malinko jsem upravila postup a musela jsem se o tuto dobrotu s vámi podělit.

Na přípravu budete potřebovat:

1kg kysaného zelí
500g uzeného vepřového masa, raději prorostlejšího a dobře vyuzeného
klobása
asi 4 velké brambory
2 cibule
2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření a 10 kuliček černého pepře, kmín
sádlo nebo olej
cukr
sůl

Postup přípravy receptu:

Nejprve dáme maso vcelku na půl hodiny vařit do cca litru vody. Pak k němu přidáme propláchnuté nebo okapané zelí ( podle toho, jak je kyselé ), klobásu, koření, dosolíme a vaříme další půl hodinu.


Mezitím připravíme brambory. Do tlakového hrnce dáme lžící sádla, na něm orestujeme jednu nakrájenou cibuli a vložíme plátky brambor. Podlijeme asi půl deci vody, osolíme, okmínujeme. Uzavřeme , dáme vařit a od prvního zasyčení necháme 5 minut vařit. Odstavíme a necháme dojít.


Uvařené maso vyjmeme a nakrájíme na plátky, klobásu na kousky. V pekáčku na sádle orestujeme cibulí, vlijeme zelí i s vývarem, dochutíme cukrem podle zvyklostí a přidáme k němu brambory, uzené maso, klobásu a orestovanou cibulku z brambor.


Přiklopíme, vložíme do trouby vyhřáté na 180C a pečeme hodinu. Ke konci pečení odklopíme. Jíme jen tak nebo třeba s chlebem.




4 komentáře:

  1. Moje oblíbené ingredience. Výsledek vypadá velmi jedle ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jaký máte prosím tlakový hrnec? Myslím ověřenou značku-trochu se toho bojím
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirko, z čeho máte strach? Já mám už hodně let tlakáč od firmy Steinbach a jsem s ním moc spokojená. Lehce se zavírá i otvírá. Nemám ráda ty, u kterých se musí oválná poklice strčit dovnitř a pak s ní otáčet ....

      Vymazat