Na přípravu budete potřebovat:
Nebudu zde uvádět gramáže ... prostě podle počtu strávníků ( 1 velký brambor na osobu )
brambory důkladně omyté se slupkou
plátky slaniny
česnek
olivový olej nebo rozpuštěné máslo
česnek
sušené bylinky ( používám směs na bylinkové máslo )
parmazán nebo jiný tvrdý sýr najemno nastrouhaný
Postup přípravy receptu:
Abychom mohli bez přemýšlení brambor nařezat a nedoříznout, propíchneme je asi 1cm od spodu podélně kovovou špízovou jehlou. Tím docílíme toho, že se nůž o jehlu zastaví.
Řezejte s citem, ať si nůž neztupíte. Do másla nebo olivového oleje utřeme česnek, vsypeme bylinky a osolíme. Do mezer v bramboru nastrkáme plátky slaniny a potřeme směsí tak, aby se dostala i do mezer. Vložíme do zapékací misky a pečeme na 200C asi 45 minut. Občas potřeme směsí. Nakonec posypeme sýrem a necháme rozpéct.
Tak to je dost dobré! Takový ježek. Znám to z restaurací jen s chlebem k pečeným žebrům či uzenému kolenu, brambora by mě nenapadla.
OdpovědětVymazat