Tuto polévku dělá babička, pocházející z Jižních Čech, vždycky na Vánoce. A i já, jakožto odpůrce rybích polévek, si na této vždycky pochutnám a dělám ji často i v průběhu roku. Nemám ráda chuť kapřího vývaru a do této polévky se nedává, jen obrané maso , jikry nebo mlíčí ;-)
Na přípravu budete potřebovat:
Odřezky z kapra nebo jiné ryby
200g sušeného hrachu ( nejlépe žlutého )
1 mrkev
kus celeru a petržele
1 cibule
kousek másla
zeleninový vývar
sůl
200g sušeného hrachu ( nejlépe žlutého )
1 mrkev
kus celeru a petržele
1 cibule
kousek másla
zeleninový vývar
sůl
Postup přípravy receptu:
Rybu uvaříme v osolené vodě, slijeme (do polévky, tento
vývar nepoužijeme) a obereme maso. Hrách uvaříme zvlášť v menším
množství vody a rozmixujeme, použijeme k zahuštění polévky. V jiném
hrnci na másle zpěníme cibulku, nahrubo nastrouhanou zeleninu a
zalijeme vývarem nebo vodou, osolíme. Vaříme do měkka, přidáme rozmixovaný hrách, maso z ryby a jikry nebo mlíčí, pokrájené na kousky. Už jen krátce prohřejeme. U nás se podává s opečenými krutony na másle.
Tak tuhle polévku určitě vyzkouším. Jindra
OdpovědětVymazatJindřiško, jak píšu, i já mám tuhle polévku moc ráda, přestože rybí nejím. Není to připravováno z toho rybího vývaru, tak není rybinou cítit :-)
OdpovědětVymazat