středa 24. prosince 2014

Babiččina Štědrovečerní rybí polévka


Tuto polévku dělá babička, pocházející z Jižních Čech, vždycky na Vánoce. A i já, jakožto odpůrce rybích polévek, si na této vždycky pochutnám a dělám ji často i v průběhu roku. Nemám ráda chuť kapřího vývaru a do této polévky se nedává, jen obrané maso , jikry nebo mlíčí ;-)

 Na přípravu budete potřebovat:

Odřezky z kapra nebo jiné ryby
200g sušeného hrachu ( nejlépe žlutého )
1 mrkev
kus celeru a petržele
1 cibule
kousek másla
zeleninový vývar
sůl 

Postup přípravy receptu:

Rybu uvaříme v osolené vodě, slijeme (do polévky, tento vývar nepoužijeme) a obereme maso. Hrách uvaříme zvlášť v menším množství vody a rozmixujeme, použijeme k zahuštění polévky. V jiném hrnci na másle zpěníme cibulku, nahrubo nastrouhanou zeleninu a zalijeme vývarem nebo vodou, osolíme. Vaříme do měkka, přidáme rozmixovaný hrách, maso z ryby a jikry nebo mlíčí, pokrájené na kousky. Už jen krátce prohřejeme. U nás se podává s opečenými krutony na másle.

 



2 komentáře:

  1. Tak tuhle polévku určitě vyzkouším. Jindra

    OdpovědětVymazat
  2. Jindřiško, jak píšu, i já mám tuhle polévku moc ráda, přestože rybí nejím. Není to připravováno z toho rybího vývaru, tak není rybinou cítit :-)

    OdpovědětVymazat