Na přípravu budete potřebovat:
Toto množství je na dvě menší vánočky.
750 g mouky ( dávám 1:1 hladkou a polohrubou )
180 g cukru krupice
180 g másla
2 vejce
350 ml mléka
35 g čerstvého droždí
1 vanilínový cukr
špetka soli
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
rozinky namočené v rumu ( my nedáváme, nemáme je rádi )
mandle na posypání ( plátky nebo nasekané )
Postup přípravy receptu:
Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu.
Těsto nechávám vypracovat a nakynout v domácí pekárně. Nejprve nalijeme mléko, rozehřáté máslo, vejce a pak přidáme sypké suroviny a rozdrobíme droždí. Zapneme na program TĚSTO a počkáme, až těsto vykyne.
Pokud pekárnu nevlastníte, udělejte nejprve kvásek z trochy vlažného mléka, droždí a špetky cukru. Do misky prosejte mouku, přidejte vanilkový cukr, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo, mléko, citronovou kůru, rozinky, špetku soli a nakonec přilijte vzešlý kvásek. Vše důkladně zpracujte v hladké nelepivé těsto. Můžete samozřejmě použít robota. Nechte kynout na teplém místě dokud těsto nezdvojnásobí svůj původní objem.
Poté těsto vyjmeme, ručně propracujeme a vytvoříme 9 stejných dílů. Z nich utvoříme " hady " a postupně splétáme. Nejprve ze čtyř hadů, uprostřed trochu bokem dlaně promáčkneme a uděláme žlábek. Na tento pletenec položíme cop ze tří hadů, opět uděláme uprostřed žlábek a nakonec ze dvou hadů. Ty trochu povytáhneme a přetáhneme tak, abychom oba konce zastrčili pod spodek vánočky. Sepneme shora všechny patra několika špejlemi a necháme opět kynout alespoň min. 40-60 minut.
Troubu vyhřejeme na 180°C. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a vložíme do trouby. Jakmile ji vložíme, asi po minutě či dvou stáhneme teplotu na 160°C a pečeme dozlatova. Zkoušíme špejlí a pokud se těsto již nelepí, máme hotovo. Vánočku nechávám zchladnout v otevřené troubě.
Žádné komentáře:
Okomentovat