Taky se tak těšíte každý rok na bezovou šťávu? Já strašně :-) Tu prostě miluju. A když ji miluješ ... není co řešit, že jo :-D Takže rychle pro bezové květy a jde se dělat aspoň z 5ti dávek. Žádné vaření, jenom se musí počkat do druhého dne, aby se všechny chutě vylouhovaly a pak už jen přidat cukr.
Na přípravu budete potřebovat:
20 velkých květů bezu černého
80g kyseliny citronové
2l převařené zchladlé vody
1,5kg cukru ( klidně použijte i třtinový, ovšem šťáva bude samozřejmě mít tmavší barvu )
Postup přípravy receptu:
Květy zbavíme případných nečistot nebo hmyzu. Já je nemyji, aby se nevymyl pyl, musí se sbírat na místech, kde se nepráší nebo se jinak neznečistí. Ve vodě rozmícháme kyselinu citronovou a přidáme květy. Musí být potopené. A necháme 24 hodin louhovat. Druhý den slijeme přes plátýnko, přidáme cukr a důkladně rozmícháme. Šťávu plníme do lahví a uzavřeme. Mně došly skleněné láhve, tak jsem ji nalila do zavařovaček :-D
Pokud chcete sirup uchovávat delší dobu, můžete pro jistotu sterilovat při 80 °C, stačí 20 minut nebo zahřát celý obsah na 80 °C (i se vám lépe rozpustí cukr) a pak teprve nalít do čistých lahví.
Zrovna se mi louhují dva velké hrnce bezinek na plotně :-)
OdpovědětVymazatTo je fajn, já tu vůni úplně miluju :-)
Vymazat