pondělí 24. listopadu 2014

Pantzarosalata - dvě varianty řeckého salátu z červené řepy


Předem musím napsat, že obě varianty jsou naprosto skvělé. Zařazuji navždy do svého jídelníčku :-)

V Řecku se objevují dvě varianty tohoto salátu, buď jako pomazánka k opečenému pečivu nebo jako rustikálnější salát.


Na salát budete potřebovat :

1 větší řepu
1 - 2 stroužky česneku
hladkolistá petržel
1PL nasekaných ořechů ( vlašské, pistácie nebo pinie )
podle chuti vinný ocet nebo šťáva z citronu
olivový olej
2PL řeckého jogurtu
sůl

Na pomazánku:

1 větší řepu
1 bílý toast
1 - 2 stroužky česneku
1PL nasekaných ořechů ( viz. výše )
hladkolistá petržel
vinný ocet nebo citronová šťáva
olivový olej
1PL řeckého jogurtu
sůl

Postup přípravy salátu:

Neoloupanou řepu na salát ( i na pomazánku ) uvaříme doměkka. Necháme zchladnout a oloupeme. Nakrájíme na plátky a poté na kostičky. Přihodíme posekané ořechy, nakrájenou petrželku, rozmačkaný česnek, ochutíme solí, octem a olejem. Přimícháme jogurt a dobře promícháme. Necháme uležet v lednici.


Postup přípravy pomazánky:

Uvařenou řepu nakrájíme do mixéru, natrháme k ní toast, přihodíme ořechy, česnek, petržel, přilijeme ocet a olej a vše rozmixujeme. Ne úplně na kaši, ale aby měla pomazánka trochu strukturu. Nakonec osolíme a vmícháme lžíci jogurtu.


Poznámka: Inspirovala jsem se z několika zahraničních blogů.







Žádné komentáře:

Okomentovat