úterý 25. listopadu 2014

Štrůdl s opilými jablky ( fotopostup i pro začátečníky )


Co si každý představí pod názvem štrůdl? Myslím, že každý trošku něco jiného, i když ve finále velmi podobného. Někdo dělá tažený, někdo těsto pivní, jiný tvarohové, další domácí listové ... každý má svůj recept na ten nejlepší domácí štrůdl.
Někdo má rád se slanými náplněmi, jiný nasladko, s jablky, hruškami, tvarohem, rybízem, někdo přidává rozinky, dalšímu nechutnají ... no prostě co štrůdl, to malinko něco jiného.

Můj dnešní recept není zas až tak ničím výjimečný, ale pro nás je TEN náš nejlepší a nejoblíbenější. Sice není z žádného doma připravovaného těsta, je z koupeného listového ( dokonce jsem pro ulehčení práce dnes sáhla do regálu pro již rozválené ), ale jablková náplň je trošku jiná. Tento recept pochází z knihy Recepty z farmářského trhu od Hany Michopulu, která jej převzala od staré kavárnické rodiny Diglasů.


Na přípravu budete potřebovat:

330g rozváleného listového těsta
4 větší kyselejší jablka
3PL rumu nejlépe Božkovského
můžete přidat k jablkům do rumu také rozinky ( u nás se nejí, takže my bez )

a dále

25g másla
15g hnědého cukru ( nebo trošku více, podle chuti )
25g strouhanky ( někdy dávám pro obměnu nastrouhané rumové perníčky ... skvělá záležitost )
1KL skořice
2 hřebíčky a půl badyánu ( rozdrcené najemno )

Postup přípravy receptu:

Nejprve oloupeme a vykrájíme jablka a nakrájíme je na tenké plátky. Zalijeme je rumem a šťávou z citronu. Necháme je alespoň půl hodiny sát, občas promícháme, aby se veškerá tekutina vstřebala do jablek.


Těsto rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem. Pokud máme rozválené těsto i s pečícím papírem, použijeme ho. 
Na pánev dáme rozpustit máslo, přisypeme cukr, koření a strouhanku a necháme zkaramelizovat. Troubu předehřejeme na 180C.


Jablka naklademe doprostřed těsta, posypeme strouhankovou směsí a zabalíme.



Těsně před vložením do trouby štrůdl zlehka postříkáme studenou vodou. Těsto pak bude křupavější a bude lépe listovat, než pokud ho potřeme vejcem nebo máslem. Pečeme dozlatova.








2 komentáře: