Někdo má rád se slanými náplněmi, jiný nasladko, s jablky, hruškami, tvarohem, rybízem, někdo přidává rozinky, dalšímu nechutnají ... no prostě co štrůdl, to malinko něco jiného.
Můj dnešní recept není zas až tak ničím výjimečný, ale pro nás je TEN náš nejlepší a nejoblíbenější. Sice není z žádného doma připravovaného těsta, je z koupeného listového ( dokonce jsem pro ulehčení práce dnes sáhla do regálu pro již rozválené ), ale jablková náplň je trošku jiná. Tento recept pochází z knihy Recepty z farmářského trhu od Hany Michopulu, která jej převzala od staré kavárnické rodiny Diglasů.
Na přípravu budete potřebovat:
330g rozváleného listového těsta
4 větší kyselejší jablka
3PL rumu nejlépe Božkovského
můžete přidat k jablkům do rumu také rozinky ( u nás se nejí, takže my bez )
a dále
25g másla
15g hnědého cukru ( nebo trošku více, podle chuti )
25g strouhanky ( někdy dávám pro obměnu nastrouhané rumové perníčky ... skvělá záležitost )
1KL skořice
2 hřebíčky a půl badyánu ( rozdrcené najemno )
Postup přípravy receptu:
Nejprve oloupeme a vykrájíme jablka a nakrájíme je na tenké plátky. Zalijeme je rumem a šťávou z citronu. Necháme je alespoň půl hodiny sát, občas promícháme, aby se veškerá tekutina vstřebala do jablek.
Těsto rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem. Pokud máme rozválené těsto i s pečícím papírem, použijeme ho.
Na pánev dáme rozpustit máslo, přisypeme cukr, koření a strouhanku a necháme zkaramelizovat. Troubu předehřejeme na 180C.
Jablka naklademe doprostřed těsta, posypeme strouhankovou směsí a zabalíme.
Těsně před vložením do trouby štrůdl zlehka postříkáme studenou vodou. Těsto pak bude křupavější a bude lépe listovat, než pokud ho potřeme vejcem nebo máslem. Pečeme dozlatova.
Je to vinikající.
OdpovědětVymazatPředpona vy, vý :-)
OdpovědětVymazat