pondělí 3. listopadu 2014

Kokosový jablečník


Na přípravu budete potřebovat:
 
Na těsto:
5 vajec
špetka soli
4 lžíce krystalového cukru
6 lžic polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva

Na jablečnou náplň:
1,2 kg jablek (už oloupaných a zbavených jádřinců)
2 lžíce vanilkového cukru
2-3 lžíce krystalového cukru (podle kyselosti jablek)
3 lžíce rumu
0,5 hrnku vody
1 sáček vanilkového pudinkového prášku
1 lžička skořice
4 lžíce meruňkové marmelády

Na kokosovou pěnu :
150 ml mléka
100 g kokosu
60 g moučkového cukru
600 g zakysané smetany
250 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový cukr
dále: meruňková marmeláda, skořice

Postup přípravy receptu:

Z bílků se špetkou soli ušleháme pevný sníh. Žloutky s cukrem ušleháme do husté světlé pěny. Střídavě vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a bílkový sníh.
Těsto rozetřeme na hlubší plech vyložený papírem na pečení nebo do obdélníkové formy. Upečeme (200°C, cca 8-10 minut) a necháme vychladnout.
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kousky. Podlijeme rumem a 2 lžícemi vody, posypeme cukrem a pod pokličkou dusíme do poloměkka.
Ve vodě rozmícháme pudinkový prášek a přilijeme do rozvařených jablek. Za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Odstavíme, vmícháme skořici a marmeládu.
Vychladlý piškot potřeme tenkou vrstvou marmelády a na ni rovnoměrně navrstvíme jablečnou hmotu. Necháme vychladnout.
Mléko přivedeme k varu, přisypeme kokos s cukrem a za stálého míchání vaříme, až se mléko všechno vyvaří. Vychladíme.
Vychladlý uvařený kokos smícháme se zakysanou smetanou. Do této hmoty vmícháme šlehačku, ušlehanou společně s vanilkovým cukrem ( a ztužovačem šlehačky, pokud nemáme rostlinnou).
Kokosovou pěnu rovnoměrně rozetřeme na ztuhlou jablečnou hmotu a dáme do druhého dne vychladit do ledničky. Nakrájíme na řezy a poprášíme skořicí.
Poznámka: Zdroj Maminčiny recepty ( internet ).



Žádné komentáře:

Okomentovat