úterý 14. října 2014

Pečená ( nejen ) hrušková povidla bez míchání


Tato povidla jsou skvělá jak hrušková, tak švestková či jablečná. Do švestkových nedávám badyán. Je to nejjednodušší způsob, jak si připravit skvělá povidla.

 
Na přípravu budete potřebovat:

2kg pokrájených hrušek bez jadřinc ( pokud je tuhá slupka, raději oloupat) nebo jablek či švestek
50 dkg cukru krupice
2 lžíce octa
1/2 kávové lžičky mleté skořice
4 polévkové lžíce rumu
3 tlučené hřebíčky
2 tlučené badyány

Postup přípravy receptu:

Pokrájené hrušky (jablka nebo švestky) dáme do hlubšího pekáče ( můžeme vyložit pečícím papírem s vyššími okraji ) . Polijeme octem, vše promícháme a dáme péct na 200 - 250 stupňů do trouby. BĚHEM PEČENÍ ANI JEDNOU NEMÍCHÁME!!!!! Pečeme 20-25 minut. Po této době na hrušky nasypeme rovnoměrně 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté opět přisypeme 25 dkg cukru a znovu je na dalších 15 minut dáme do trouby péci.
Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky s badyány. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence, jak kdo má rád. Někdo jemná, někdo s kousky ovoce.
Pokud by se vám zdálo, že hrušky jsou po upečení příliš vodnaté, dobu pečení prodloužíme ještě o 10 až 15 minut.
Pak horká povidla jen naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Nahoru dáme ještě pár kapek rumu, jako konzervant, i přesto, že už tam rum je.




21 komentářů:

  1. Nevím, jestli jsme měla moc tvrdé hrušky, ale pečení bylo o dost delší aby byly měkké na mixování, ale jinak je recept bezva, není pracný. Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, ovoce by mělo být zralé, měkčí. Je jasné, že pokud jsou hrušky tvrdé, bude pečení trvat déle. Takové ty " zimní " hrušky s tvrdou slupkou mají i méně vody. Ale díky za vyzkoušení a zkuste i z jiného ovoce. :-)

      Vymazat
  2. Dělala jsem podle receptu z letních jablíćek,a povidla nemají chybu. Jediná práce je to loupání, pak už se o sebe starají samy.
    Chuťově jsou skvělá, děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat
  3. dělala jsem loni švestková , dostala jsem 2 koše švestek , tak co s tím,že :-) , povidla neměla chybu ! A když jsem skleničky svátečně načinčala , tak to byl výborný doplňkový dárek v širokém příbuzenstvu.Chci se zeptat , v mrazáku mi překáží cca 2 kg švestek , myslíte,že můžu udělat povidla z nich? Jarka

    OdpovědětVymazat
  4. Urcite,ja delavam povidla a marmelady jen ze zamrazeneho ovoce.Sara

    OdpovědětVymazat
  5. Můžu se zeptat, proč je tam ten cukr ? Je kvůli sladkosti, nebo/i jako konzervant ? Děkuju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě je to konzervant, je tam ale jako konzervant i rum. Množství cukru můžete uzpůsobit podle sladkosti ovoce. Já dělám všechny povidla s množstvím, které uvádím v receptu.

      Vymazat
  6. Hledala jsem recept na hrušková povidla všude možně a tento mě zaujal nejvíc! Je to rychlé, v podstatě nenáročné, a chuť je úžasná.
    V ostatních receptech mám hrušky pomlet na mlýnku.. zlatej mixér :)
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám ráda,když jdou věci dělat jednoduše. Proč u všecho trávit spoustu času, když se můžu věnovat něčemeu jinému :-) Díky za vyzkoušení a zprávu

      Vymazat
  7. Když je všichni tak chválili, tak jsem je podle tohoto receptu zkusila taky. Práce s tím skoro žádná a ta chuť... naprosto fantastické. Už se těším až budu dělat frgále :-) Díky za recept, opravdu moc dobrý!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, jsem ráda, že Vás recept nezklamal. Frgál bych si taky dala ;-)

      Vymazat
  8. Můžu se zeptat, proč je tam ten ocet? Chystám se na má první povidla a ocet se mi tam tak nějak pocitově nehodí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Octa jsou na 2kg ovoce pouze dvě lžíce a není tam vůbec cítit. Vše se vypeče. Ocet má i konzervační účinek. Kromě toho by měl ocet zabránit tomu, aby ovoce příliš tmavlo (to se týká samozřejmě spíše světlých plodů ) ;-) Tak ať se zadaří a hezký den

      Vymazat
  9. Takže podobné jako kyselina citrónová, že? OK, tak uvidíme, jak to dopadne. Hrušky s octem bych nerad. :-) Děkuji za odpověď...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hrušky v octovem nalevu jsou vynikajici, vozi nam je švagrova z Polska a třeba k masu nemaji chybu, jen je to v našich zemich trochu neobvykla kombinace.

      Vymazat
  10. Dnes jsem vyzkoušela a jsou vynikající a málo práce, díky za recept.... :)

    OdpovědětVymazat
  11. Jsou vyborna ,dnes jsem zkousela jablecna a mnam ;)

    OdpovědětVymazat
  12. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se hrušky hodně připalují, zda to jde z plechu dolů nebo když tam dám pečicí papír, jestli se nerozmočí, abych je neměla i s papírem. :) Děkuji

    OdpovědětVymazat
  14. Dnes jsme delali, jen po druhe davce cukru, nam to v troube vypenilo a to budem umyvat jeste dva dny. Takze na to pozor, asi jsem mela trochu zmirnit teplotu. Ale jinak jsme ochutnali, a je to vazne vyborne. Doporucuji.

    OdpovědětVymazat