úterý 26. května 2015

Rebarborový voňavý crumble


Sezona rebarbory je v plném proudu a všude se pečou rebarborové koláče. Každý má nějaký dobrý, osvědčený recept. Já ho dělám většinou z tohoto jogurtového těsta. Ale nezapomeňte, že rebarbora se má sklízet jenom do Svatého Jana, pak už má prý hodně kyseliny šťavelové :-)
Dnes jsem místo koláče, z dietních důvodů :-D, připravila skvělý, badyánem a skořicí vonící, zapečený cruble. Crumble je vlastně takový koláč bez těsta, zapečený s drobenkou a většinou se podává v zapékacích mističkách, protože na dezertním talířku by moc esteticky nevypadal.


Na přípravu budete potřebovat:

svazek řapíků rebarbory ( cca 10ks )
1 badyán
kousek svitku skořice
2-3PL třtinového cukru
2PL griotky nebo portského vína
+kysaná smetana

Na drobenku:
100g másla
100g třtinového cukru
100g hrubé nebo polohrubé mouky

Postup přípravy receptu:

Rebarboru omyjeme a nakrájíme na kousky cca 2cm dlouhé. Rebarboru není nutné loupat, jak to mnozí dělají. Tenká slupka při tepelné úpravě krásně změkne. Rebarboru s kořením přendáme do kastrůlku, posypeme cukrem a zalijeme griotkou nebo portským. Na mírném ohni provaříme cca 2-3 minuty, ne víc, aby moc nezměkla a nebyla z ní kaše. Odstavíme a necháme zchladnout, můžeme nechat přes noc, aby krásně nasákla vůněmi. Pak rebarboru bez koření  dáme do zapékací misky nebo menších mističek a posypeme drobenkou, kterou jsme připravili smícháním a promnutím výše uvedených surovin. Vložíme do trouby vyhřáté na 200C a pečeme do zezlátnutí drobenky. Šťáva z rebarbory by měla probublávat a zhoustnout. Vyjmeme z trouby, necháme trochu vychladnout, abychom crumble mohli jíst a podáváme se zakysanou smetanou.




Žádné komentáře:

Okomentovat