Libeček mám strašně ráda, je to moje nejoblíbenější bylinka do polévek, hlavně vývarů. Na zimu si dělám vždy do mrazáku zásoby posekaných bylinek do polévek, libeček, petrželku a pažitku. Nakrájím nadrobno, dám do plastových dobře uzavíratelných krabiček a celou zimu mám bylinky jako čerstvé. A co s těmi zbylými silnějšími stvoly? Zkuste toto domácí ochucovadlo, z koncentrované libečkové šťávy. Recept je z Dadalovy kuchařky.
Na přípravu budete potřebovat:
plnou velkou mísu libečkových stonků a listů (větší podíl listů, neberto stonky už příliš vyzrálé, jsou pak nahořklé), mělo by ho být litr po nasekání
hrst kopřivových a hrst celerových listů
2PL soli
na zakápnutí slunečnicový olej
Postup přípravy receptu:
Libeček, kopřivy i celer dobře omyjeme a najemno posekáme. Můžete hodit i do mixéru a nasekat v něm, jen ne úplně na kaši. Posypeme solí a důkladně pomačkáme vařečkou nebo třeba paličkou z hmoždíře.
Pak napěchujeme do sklenek, opravdu hodně mačkáme. Čím víc, tím bude více šťávy. Můžeme pak zalít pro zlepšení trvanlivosti trochou oleje. Uchováváme v lednici. Zatím neznám trvanlivost tohoto dochucovadla, připravuji ho prvně, ale píší, že by mělo vydržet dlouho. Používáme na dochucení polévek, můžeme samozřejmě používat i drť, ale všeho opatrně, je to dost koncentrované a slané.
dobra rada. uz jsem nad necim takovym uvazovala.hned zacnu .
OdpovědětVymazatSilnejšie stvoly libečku vždy sušíme a potom postupne prihadzujem v zime tam, kam treba. Sušíme bez listov, iba tuhé časti. Sú hodne aromatické, polievku ochutia tak, ako aj čerstvé. A uzavreté v pohári vydržia určite bez problémov a nutnosti konzervácie do ďalšej úrody.
OdpovědětVymazatzkuste je po usušení rozdrtit v drtiči nebo v mixeru - suchej sypkej prášek z libečku je skvělá věc...sice stvoly dávám vařit k bramborám nebo do polévky, ale ten prášek je mnohem lepší.... sharka.68@seznam.cz
VymazatJa dam libecek do mrazaku a mam ho vzdy po ruce.A jak krasne voni i kdyz je zmrazeny.
OdpovědětVymazatPre Slovákov je to LIGURČEK - (Levisticum officinale Koch., česky libeček). Ja zase ochucovadlo robím tak, že vňaťku vysuším, na prášok rozdrvím a pridávam do polievok a omáčok.
OdpovědětVymazattaké suším i zamrazuji libeček , silné stonky uvařím a dělám si odvar do koupele( je blahodárný a uklidnujíci) zbytek rozsekám na jemno k ostatní zelenině ...je moc dobrý a vonavý ..do polévek a na brambory super
OdpovědětVymazatJá už dělala loni a mám ještě jednu skleničku
OdpovědětVymazatTak to vydržel dlouho. Taky jsem dopbírala nedávno poslední skleničku ;-)
Vymazatahoj vespolek, já dávám stonky libečku,celeru i petržele do sklenic(na velikosti nezáleží).Seříznu na výšku a uzavřu víčkem, používáme je do polévek, pod maso, rozemeleme do sekané.Takto dávám veškeré nakrájené zelené listy i bršlici,merlík všedobr,kopr,pórek i pažitku(stroužky česneku).Jen do sklenic nemačkat, stačí setřepat. Druhá varianta na česnek 100 g hrubé soli na 1 kg česneku,rozmačkat,smíchat a dát do skleniček. Uskladnit v ledničce. Dobrou chuť.
OdpovědětVymazatDobrý den,usušené do sklenic nebo syrové,jak byse to konzervovalo?
VymazatAhojte, chcem sa podeliť aj ja o svoj recept s ligurčekom (česky libečkem). Ide o pikantné pesto, vhodné napr. ku grilovaniu teraz v lete ale aj na bežné používanie počas celého roka.
OdpovědětVymazatDo mixéra dám nasekanú ligurčekovú vňať, cesnak, celé čili papričky aj so semienkami, osolím, okorením čiernym korením a všetko zalejem trochou olivového oleja. Rozmixujem na takú hrubšiu kašu ako bežné pesto. Pomer surovín si každý musí nájsť sám, ja mám rád veľmi štipľavé a používam ho aj bežne k párkom namiesto horčice. Je to vynikajúca pochúťka (štipľavá hlavne pre chlapov) a v chladničke vydrží celý rok. Prajem dobrú chuť.