Kopr buď milujete nebo nesnášíte. Když jsem byla malá, koprovku jsem nemohla ani cítit, natož aby mi ji někdo předložil k obědu, nedej bože ještě ve školní jídelně :-) Ale časy se mění, chutě taky a teď mám kopr strašně ráda. Používám ho i do zeleninových salátů. Tahle koprovka je podle mě strašně dobrá, dělám ji tak už spoustu let a hodně lidí ji začalo vařit podle tohoto receptu taky. Kdysi byl v nějakém časopisu podle jistého kuchaře, a tak se u nás od té doby zabydlel. Ze strany mojí rodiny se vždycky jedla s vajíčkem a knedlíkem, z manželovy strany zase s vařeným bramborem ... manžela jsem přeorientovala na knedlíky :-D Také se dělává samozřejmě s vařeným hovězím a do omáčky se použije vývar, ale to už je zase trochu jiná chuť. Tahle je jednoduchá a hned.
Na přípravu budete potřebovat:
cca 1-1,5 cm plátek másla
3PL cukru
3-4PL octa
350ml mléka
1 smetana
2-3PL hladké mouky
hrst posekaného čerstvého kopru
sůl
Postup přípravy receptu:
V hrnci rozehřejeme máslo, vsypeme do něj cukr a necháme rozpustit. Jakmile bude mít tendenci přetvářet se na karamel, sejmeme ze zdroje tepla a vlijeme opatrně ocet. Dávejte velký pozor, prská to ! Opět postavíme na oheň a důkladně promícháme, až se všechno rozpustí a ocet ztratí svoji čpavost. V mléce důkladně rozmícháme hladkou mouku a vlijeme do základu. Metličkou pečlivě promícháváme a na mírném ohni prováříme cca 20 minut. Pak přilijeme smetanu, trošku osolíme, necháme provařit a po odstavení vsypeme posekaný kopr. Už dál nevaříme, jen ho necháme v omáčce chvíli rozvonět. Podle potřeby samozřejmě dochutíme.
No musím uznat že na fotce ta koprová omáčka vypadá opravdu parádně. Jak dlouho si ji prosím vařila? Já totiž nemám už tolik času jak mám doma dvě otravné děti, a tak bych si ráda zjistila veškeré věci dopředu. Hlavně pak jestli to na oběd v neděli za dvě hodiny stihnu.
OdpovědětVymazat