úterý 19. května 2015

Chilli sin carne


Recept je z knihy Moje rodinná kuchařka od žákyně a přítelkyně Jamieho Olivera. Na kuchařku jsem napsala svůj pohled zde. Jsou tam opravdu skvělé recepty z dostupných surovin pro všechny.
Je to takové chilli con carne bez masa, což ocení vegetariáni a i ti, kteří zrovna doma maso nemají a chtějí si pochutnat na vydatném a rychlém jídle skoro bez práce. Ingrediencí se zdá ve výčtu hodně, ale spíše se jedná o různá koření a bylinky, takže směle do toho. Já jsem dělala z poloviční dávky a nadlábli jsme se z toho čtyři a ještě zbylo :-) Takže přizpůsobte svému apetitu a počtu strávníků, všeho přiměřeně, takhle podle receptu je toho opravdu hromada ...

Na přípravu budete potřebovat:

2 střední cibule
3 stroužky česneku
1 střední pórek
1 červená chilli paprička
2PL rajčatového pyré
250g čočky ( hnědé nebo zelené )
250g červené čočky
800g sterilovaných červených fazolí
800g rajčat, čerstvých nebo sterilovaných
1,2l vývaru
koření ( uvádí všeho 2PL, ale je to až dost, takže raději nejdřív méně, případně dochutit):
mletý římský kmín
mletý koriandr
uzená paprika
sušené oregáno
+ 1KL skořice nebo půl svitku
+ muškátový oříšek
+ čerstvě mletý pepř
sůl


Postup přípravy receptu:

Nadrobno nakrájíme cibuli, česnek , pórek a chilli papričku. Nejprve orestujeme cibuli s pórkem a pak přihodíme chilli papričku s česnekem. Přidejte koření, bylinky, rajčatové pyré a podlijte vývarem. Vmíchejte obě čočky, rajčata, osolte a opepřete. Uveďte do varu a vařte na mírném ohni. Občas dolijte podle potřeby vývar. Červená čočka se rozvaří a vše nám krásně zahustí. Když je čočka měkká, přidáme okapané fazole, prohřejeme a dochutíme. Pokud byste měli rajčata dost kyselá, můžete malinko přisladit špetkou cukru. V knize se píše jako příloha buď rýže nebo pečené brambory ve slupce, posypané koriandrem, s dílky limetky a zakysanou smetanou.







2 komentáře: