úterý 12. května 2015

Vepřová panenka jednoduše v bylinkách


Vepřová panenka je nejdietnější část vepříka. A je to skvělé , šťavnaté a měkoučké maso, pokud se umí upravit tak, aby nebylo vysušené, ale zůstalo uvnitř trochu růžové. Ne úplně krvavé jako hovězí steak, ale aby tam prostě zůstala ta šťávička:-) Nejvíc jí sluší jednoduchá úprava, aby vynikla chuť masa. Já jsem tentokrát zvolila jen sůl, pepř a čerstvé bylinky, ještě jsem panenku smotala do copu, k tomu mi bohatě stačila kupa naložené grilované zeleniny a bříško bylo spokojené :-)



Na přípravu budete potřebovat:

1 vepřová panenka
čerstvě drcený pepř
čerstvé bylinky ( doporučuji pouze rozmarýn a tymián, víc chutí a vůní by bylo spíš na závadu )
sůl
olej


Postup přípravy receptu:

Maso zbavíme blan a osušíme. Pokud chcete dělat copy, doporučuji panenku rozdělit příčně na dva kusy a ty ještě podélně, takže vzniknou 4 pláty. Ty rozříznete asi 1,5cm od silnějšího okraje na tři pruhy a svážete do copu, konce upevníte jehlou nebo párátkem. Jinak ale s tím se dělat nemusíte, dobrá bude pečená i v celku.
Maso potřeme zlehka olejem, ne tak aby tekl, jenom ho tam rukama vmasírujeme. Pak ho osolíme, opepříme. Bylinky najemno nasekáme na prkénku, rozdělíme podle toho, kolik porcí masa máme. Rozprostřeme je a každou část masa v něm důkladně poválíme ze všech stran, aby se pěkně obalilo. A necháme alespoň hodinu marinovat.
Pak rozpálíme pánev ( můžeme samozřejmě péct i na grilu ) s trochou oleje a maso ze všech stran zprudka opečeme dohněda, asi minutu a půl z každé strany. Pak zmírníme teplotu a ze všech stran ještě dopékáme asi 5 minut. Pokud se vám maso bude zdát pohmatem ještě hodně měkké, dopékejte déle. Já, vzhledem k tomu, že mám sklokeramickou desku, která je ještě delší dobu po vypnutí nahřátá, po 5ti minutách prudšího opékání vypnu, přikryji  poklicí a nechám dojít. Taky můžete po opečení do hněda vložit dopéct panenku na 10 - 15 minut do trouby vyhřáté na 180 - 200C.
Panenku stejně jako steak bychom měli nechat chvilku odpočinout, aby se nám šťáva pěkně rozmístila po celém masíčku a chutě se prolnuly.Takže zabalte do alobalu a chvilku strpení.
Pak podávejte s čím libo :-)




2 komentáře:

  1. Ten copánek je geniální :-) Já se na panenku chystám dneska, ale na špízech... Hezký den, Andrejko!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Svatuško díky. Ten nápad s copánkem je už dost starý a jde dělat prakticky z jakéhokoliv masa, i z kuřecího prsa ...

      Vymazat