úterý 5. května 2015

Naložená grilovaná ( pečená ) zelenina


Tuto naloženou zeleninu musíte rozhodně vyzkoušet. Inspirovala jsem se už loni jedním řeckým receptem na naložený lilek, který jsem teda realizovala, ale nějak ani nenafotila, už vlastně nevím ani proč :-) Napravuji dnes. Přidala jsem k lilku i jinou zeleninu a je to fakt dobrota. Pokud budete někdy grilovat,schválně přidejte hodně zeleniny a když se třeba nesní, proveďte s ní toto. Nebo prostě opečte zeleninu na pánvi či v troubě a efekt bude stejný. Ovšem sami víte,že pokrmy z grilu mají o dost lepší chuť :-) Recept je to jednoduchý, ale o to víc vás překvapí výsledek.



Na přípravu jedné průměrné sklenice budete potřebovat:

1 lilek
1 cuketa
2 cibule
1 větší paprika
6 stroužků česneku
olej nejlépe olivový ( cca 200ml )
balsamico nebo vinný ocet( cca 3 -4PL podle chuti )
čerstvá petrželka
sůl

Postup přípravy receptu:

Lilek a cuketu nakrájíme na centimetrová kolečka, cibule na čtvrtky ( oddělíme lupeny ) a papriky na širší pruhy. Vše opečeme postupně z obou stran potřené olivovým olejem na grilu nebo pánvi či v troubě . Lilek předem můžete nechat vypotit, ale nedělám to vždy. Jen v případě, že lilek není úplně čerstvý.
Z oleje, octa, soli a 3 rozdrcených stroužků česneku vymícháme zálivku a petrželku nahrubo posekáme. Zbylé 3 stroužky nakrájíme na plátky. Ogrilovanou zeleninu osolíme a skládáme do připravené sklenice. Vrstvy zeleniny vždy posypeme petrželkou a česnekem a zalijeme marinádou až do spotřebování zeleniny.  Vrstvy trochu zmáčkneme, aby marináda byla i nad zeleninou, případně dolijeme olejem. Nechte proležet v lednici ... kdo vydrží nejdéle, vyhrává :-D Ne, dělám si legraci, ale je třeba nechat opravdu rozležet alespoň dva dny, pak je to super. Marinádu po převaření a vychlazení můžete použít znovu nebo si s ní pokapejte třeba opečenou bagetku nebo zeleninový salát.





Žádné komentáře:

Okomentovat