čtvrtek 28. května 2015

Vepřové s mrkví na medu, zázvoru a tymiánu


I fádní klasiku, jako je vepřové s dušenou mrkví, můžete uvařit trochu jinak. A myslím si, že i zarytí odpůrci dušené mrkve si na tomhle jídle pochutnají. Zázvor, tymián a med tomu dodají úplně jiný rozměr, věřte mi :-)

Na přípravu budete potřebovat:

500g vepřového masa ( kýta, ořez, libovější krkovice, palce ... )
300g mrkve
1 cibule
2PL sojové omáčky
1PL medu
1PL šťávy z citronu
1 větší stroužek česneku
3cm zázvoru
špetka drceného chilli
čerstvý tymián
1PL solamylu
olej

Postup přípravy receptu:

Maso nakrájíme na kostky, cibuli najemno, mrkev na kolečka, zázvor a česnek nastrouháme na jemném struhadle. Do kastrůlku nalijeme sojovku, přidáme med, zázvor, česnek, citronovou šťávu, chilli a trochu oleje a minutku provaříme. Maso osolíme a poprášíme solamylem. Vložíme do mírně zchladlé marinády a necháme alespoň hodinu, raději déle, marinovat.
V hlubší pánvi orestujeme na oleji cibuli, pak přidáme maso bez marinády a ze všech stran ho opečeme. Přihodíme mrkev, tymián, vlijeme zbytek marinády a podlijeme asi deckou vody. Přiklopíme a na mírném ohni dusíme do změknutí. Během dušení občas promícháme popřípadě nepatrně podlijeme.





1 komentář:

  1. Toto jídlo vyloženě miluju, ale se zázvorem a medem jsem ještě nedělala, takže vyzkouším. Máme rádi s bramborovou kaší.

    OdpovědětVymazat