pondělí 29. září 2014

Dvojctihodné koláčky bez kynutí


Na přípravu budete potřebovat:



Na těsto:

500 g hladké mouky
250 ml mléka
200 ml oleje
3 žloutky
84 g droždí
2 lžičky moučkového cukru
špetka soli
nastrouhaná citronová kůra z jednoho citronu
2 lžíce rumu

Na náplň:

350 g  tvarohu z alobalu
vanilínový cukr
2-4 lžíce moučkového cukru (dle chuti)
1-2 žloutky

+  povidla, marmeláda nebo džem ( já jsem použila hrušková povidla )
+ drobenka z másla, cukru a polohrubé mouky


Postup přípravy receptu:

Já jsem těsto připravovala v domácí pekárně, takže nejprve vlijeme tekuté suroviny a vejce, poté přisypeme prosátou mouku, cukr, sůl a rozdrobíme navrch droždí. Zapneme program bez ohřevu, pouze na propracování a necháme propracovat.
Na tvarohovou náplň vymícháme dohladka všechny uvedené suroviny a necháme chvilku v lednici. Pak připravíme drobenku.
Těsto vyjmeme z pekárny a rozválíme na plát, který rozdělíme na stejně velké dílky ( můžete nařezat čtverce cca 5x5cm nebo vykrajovat sklenicí kolečka o stejném průměru, případně těsto po částech ukrajovat lžící a roztáhnout jej. Každý kousek poklademe trochou tvarohové náplně a dobře uzavřeme. Uzavřenou stranou klademe na plech vyložený pečícím papírem. Do každého koláčku utvoříme důlek ( třeba omytou širší částí skořápky od vejce ) a naplníme povidly nebo marmeládou. Posypeme drobenkou a dáme péct do trouby vyhřáté na 180C. Pečeme do růžova.
Poznámka: Původní recept je z Recepty.cz






5 komentářů:

  1. Voní až sem.Těsto dělám stejné,také plním tvarohem.Jen posypka se u nás dělá "kostičková".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmota na drobenku se uválí do válečku.Odkrajují se plátky a ty se protlačují kolečkem na brambory.Takže naše "hodové" koláčky mají místo drobenky kostičky.

      Vymazat
    2. No vida, tak to je zajímavý nápad (Y)

      Vymazat