Na přípravu budete potřebovat:
Na vývar:
kachní droby ( žaludek, játra, srdíčko) a krk
6 kuliček pepře a 4 nového koření
1 cibule i se slupkou
kořenová zelenina
zelený hrášek
pár růžiček květáku
sůl
Na játrové knedlíčky:
hotová játrová zavářka ( nebo kdo chce z jater, musí si je namlít)
2 stroužky česneku
sušená majoránka
vejce
strouhanka
pepř, sůl
Na žemlové knedlíčky:
2 rohlíky nebo housky namočené v mléce
1 vejce
muškátový oříšek
petrželka
kousek másla (cca 0,5cm)
sůl
Dále širší domácí těstoviny
100ml smetany
1 žloutek
špetka muškátového oříšku
2-3PL hladké mouky
máslo
kachní droby ( žaludek, játra, srdíčko) a krk
6 kuliček pepře a 4 nového koření
1 cibule i se slupkou
kořenová zelenina
zelený hrášek
pár růžiček květáku
sůl
Na játrové knedlíčky:
hotová játrová zavářka ( nebo kdo chce z jater, musí si je namlít)
2 stroužky česneku
sušená majoránka
vejce
strouhanka
pepř, sůl
Na žemlové knedlíčky:
2 rohlíky nebo housky namočené v mléce
1 vejce
muškátový oříšek
petrželka
kousek másla (cca 0,5cm)
sůl
Dále širší domácí těstoviny
100ml smetany
1 žloutek
špetka muškátového oříšku
2-3PL hladké mouky
máslo
Postup přípravy receptu:
Nejprve si přichystáme vývar z drobů. Maso vložíme do
studené vody, do vajíčka si dáme celé koření, cibuli zbavíme vrchní
slupky, ale spodní necháme. Osolíme a dáme vařit. Sbíráme pěnu, abychom
měli čistý vývar. Vaříme cca 1,5 hodiny a na posledních 20 minut vložíme
zeleninu vcelku. Maso i zeleninu vyjmeme, nakrájíme a vývar přecedíme.
Z obou směsí na knedlíčky vytvarujeme přibližně stejně velké kuličky a
zvlášť je uvaříme v mírně osolené vodě. Taktéž těstoviny předem uvaříme.
Do hrnce dáme rozpustit kousek másla, na něm orestujeme pokrájenou
zeleninu, zaprášíme moukou a zasmahneme jíšku. Přilijeme vývar,
provaříme, přihodíme růžičky květáku a mražený hrášek a vaříme cca 10
minut. Poté přilijeme krom jedné PL smetanu, ve zbylé smetaně rozmícháme
žloutek.
Do polévky v této fázi přidáme knedlíčky, uvařené těstoviny a pokrájené maso a dochutíme muškátovým oříškem. Prohřejeme, odstavíme a vmícháme žloutek se smetanou. Nakonec přisypeme nakrájenou petrželku.
Do polévky v této fázi přidáme knedlíčky, uvařené těstoviny a pokrájené maso a dochutíme muškátovým oříškem. Prohřejeme, odstavíme a vmícháme žloutek se smetanou. Nakonec přisypeme nakrájenou petrželku.
Poznámka:
Tato staročeská polévka je vskutku vydatná, ale myslím, že patří na sváteční stůl.
Žádné komentáře:
Okomentovat