Na přípravu budete potřebovat:
500g brambor
150g slaniny
1 velká cibule
cca 100ml smetany na vaření
zelená petrželka
sůl
popř. malý kousek másla
150g slaniny
1 velká cibule
cca 100ml smetany na vaření
zelená petrželka
sůl
popř. malý kousek másla
Postup přípravy receptu:
Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostky a dáme vařit do osolené vody.
Mezitím nakrájíme na kostičky cibuli, slaninu a posekáme petrželku. Na pánev dáme orestovat slaninu, pak přidáme cibuli a necháme ji zezlátnout. Pokud je potřeba, přidáme malý kousek másla.
Když jsou brambory měkké, slijeme je a promícháme na pánvi s cibulí a slaninou. Přilijeme smetanu, promícháme, necháme zredukovat, podle potřeby dosolíme a nakonec posypeme zelenou petrželkou.
Podáváme jako přílohu, ale klidně může být i jako hlavní chod, pokud někdo nevyžaduje maso :-)
Mezitím nakrájíme na kostičky cibuli, slaninu a posekáme petrželku. Na pánev dáme orestovat slaninu, pak přidáme cibuli a necháme ji zezlátnout. Pokud je potřeba, přidáme malý kousek másla.
Když jsou brambory měkké, slijeme je a promícháme na pánvi s cibulí a slaninou. Přilijeme smetanu, promícháme, necháme zredukovat, podle potřeby dosolíme a nakonec posypeme zelenou petrželkou.
Podáváme jako přílohu, ale klidně může být i jako hlavní chod, pokud někdo nevyžaduje maso :-)
Poznámka:
Recept je z knihy Stoletá kuchařka a je uváděn z roku 1910
Vážená,Vaše recepty jsou pro mě velkou inspirací a "oživením" léta zaběhlého jídelníčku .Díky za Vaši činnost:o))))babča Eva
OdpovědětVymazatEvi, jsem moc ráda, že jsem pro Vás inspirací, kvůli tomu to všechno sepisuji. Díky Vám za velmi milou zprávu.
OdpovědětVymazatMilá Andreo, vždy když nevíme co vařit, otevřeme Vaše recepty a ještě nikdy se nestalo, že bychom v nich nenašli inspiraci na vynikající pokrm. Díky Vám moc a jen tak dále...jen to tu pro nás všechny sypte...:-)
OdpovědětVymazatRuda
Rudo, moc Vám děkuju za milou zprávu, takové se čtou moc hezky :-)
VymazatKrásný recept.... zapečené brambory se smetanou jsou vydatným, chutným a finančně nenáročným obědem. Jsem rád že se někdo nebojjí prezentovat i relativně pracné nebo časově náročné recepty.
OdpovědětVymazatMirku, moc děkuji za zprávu;-) Jenom, tenhle recept není zrovna z těch pracných a časově náročných. Naopak. Ovšem vydatné to teda je, to zas jo :-D
Vymazat