úterý 13. ledna 2015

Indická plněná aloo paratha ( celý fotopostup )


Tento recept je od Slovenky žijící v Indii Michaely S. Samanth a moc jí za něj děkuji. Už jsem parathy několikrát jedla v indických restauracích a teď už vím, jak na ně i doma. Míšo díky ! Podávejte jako přílohu třeba k jednoduchému kuřecímu curry.

Na přípravu budete potřebovat:

1 a půl hrnku hladké mouky
2PL ghí ( přepuštěné máslo )  nebo rozpuštěného másla
1/2KL soli
cca 1 hrnek vlažné vody

Na náplň:

4 menší brambory
dvě hrsti špenátových listů
2 stroužky česneku
koření dle chuti ( garam masala, římský kmín, mletý koriandr a kurkuma )
čerstvá petrželka nebo koriandr ( kdo má rád )
sůl
( možno přidat i  nastrouhaný sýr )


Postup přípravy receptu:

Nejprve dáme vařit doměkka brambory ve slupce. Ty necháme vychladnout a poté oloupeme.


Mouku smícháme s ghí nebo rozpuštěným máslem, osolíme a postupně zapracováváme vodu tak, aby nám vzniklo nelepivé těsto.


Nemusíte nutně použít všechnu vodu. Kdyby těsto příliš lepilo, přisypte malinko mouky. Z těsta uděláme bochánek a necháme ho v utěrkou přikryté misce půl hodiny odpočinout.


Mezitím v misce vidličkou rozmačkáme brambory, přisypeme koření, osolíme, přihodíme spařené špenátové listy a do směsi rozmačkáme česnek.


Vše dobře promícháme a utvoříme 5 stejně velkých kuliček.
Těsto rozdělíme také na 5 částí a vytvarujeme do bochánků.


Každý bochánek vyválíme a poklademe kuličkou ze směsi.



Zabalíme jako buchtu a zlehka opatrně  ( aby nám těsto nikde neprasklo ) rozvalujeme do všech stran, aby nám vznikla placka cca 0,5cm silná. S těstem se dobře pracuje,tak nemusíte mít strach.

Suchou pánev ( nejlépe litinovou nebo se silným dnem ) rozpálíme na maximum, poté ztlumíme na polovinu a placky opečeme z obou stran. Budou se nám tvořit hnědé puchýře a placky se budou nafukovat.


Po vyjmutí opět splasknou. Hotové placky potřeme rozpuštěným máslem.

11 komentářů:

  1. Parada, krasne si to nafotila :) Aj to kari, ku ktoremu si to davala vyzera dobre.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, velký dík patří hlavně tvému receptu. Moc děkuju, jsem ráda, že jsem nic nezkazila :-D

      Vymazat
  2. super!! jde se na to :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Zrovna jsme je dojedli a i manzel rek ty udelej zas.Jsou moc dobre ,ja jsem jeste pridala ten syr .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ello, tak to mám velkou radost, že chutnalo, hlavně manželov, když pochválí :-)

      Vymazat
  4. Tyhle mám z restaurace moc ráda! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Delala jsem dnes k veceri, vsem nam moc chutnalo, diky moc za recept :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, díky za zprávu, mě moc těší, že recept někdo zkusí a je spokojený s chutí ;-)

      Vymazat
  6. Dnes jsem dělala a jsou výborný a vše se vyvedlo jak mělo.Děkuji za super recept i foto postup.Nebyl by ještě recept na takové to světle zelené chutney ,myslím že hlavní ingredience jsou čerstvá mata a koriandr.Děkuji Iva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, jsem ráda, že se povedly. Zelené chutney jsem ještě nedělala, ale našla jsem ho na zahraničním webu http://www.spicytasty.com/veggie-entrees-sides/chutney-recipes/green-chutney-for-sandwich-mint-and-cilantro/

      Vymazat