středa 2. dubna 2014

Ostružinový kynutý věnec



Na přípravu budete potřebovat:

 
Těsto: ( suroviny jsem dala do domácí pekárny na program Těsto v pořadí tekuté a pak sypké)
125ml mléka
7g sušeného droždí
55g cukru krupice
4 lžíce rozpuštěného másla + trochu na potření
1 žloutek
vanilkový extrakt
340g hladké mouky
2 špetky soli

Náplň:
čerstvé ostružiny
1 mascarpone ( 250g)
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
1 vanilkový cukr
cukr krupice podle chuti (cca 80g)
1 vejce
strouhanka 

Postup přípravy receptu:

Těsto je nejlépe připravit večer a nechat ho přes noc v chladničce. Mělo by odležet min. 4 hodiny.
Těsto po vykynutí v pekárně vyjmeme, propracujeme, zformujeme do bochánku, potřeme máslem a zabalíme do potravinové folie. Vložíme do misky a necháme v chladničce. Před přípravou vyjmeme z lednice a necháme prohřát na pokojovou teplotu.

Na krém smícháme mascarpone s cukry a citronovou kůrou, a když je krém hladký, vmícháme vejce.
Těsto rozdělíme na poloviny a každou rozválíme na pomoučené ploše na plát cca 40x 20cm. Posypeme zlehka strouhankou, potřeme krémem ( ne až do krajů) a k jednomu z delších krajů vyrovnáme ostružiny ( viz. obrázek). 


 Stočíme opatrně do rolády, švem dolů přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a stočíme do kruhu. Konce spojíme. Necháme kynout ještě cca hodinu. 


 Poté potřeme zbylým bílkem, nastříháme zvrchu nůžkami asi po 2-3cm a mírně prsty rozevřeme.
 

Vložíme do trouby rozpálené na 170C. Pekla jsem oba plechy najednou, jeden dáme do spodní třetiny a druhý do horní. Jakmile horní věnec zezlátne, prohodíme je. Pečeme 30- 35 minut.
Občas ze zářezů troška náplně vyteče, ale to není na škodu. 

Poznámka:
Inspiroval mne recept v Apetitu, těsto jsem převzala doslova, náplň jsem upravila. Původně tam byly maliny a v krému philadelpia nebo lučina, nebyl tam vanilkový cukr a citronová kůra. Takže každý ať se rozhodne, kterou variantu vyzkouší.



Žádné komentáře:

Okomentovat