Na přípravu budete potřebovat:
Na těsto:
200g hladké mouky
1KL prášku do pečiva
80g změklého másla
40g cukru
80ml mléka
Na jablečnou náplň:
1kg oloupaných jablek nakrájených na kousky
50g másla
80g cukru
Na smetanovou polevu:
2 žloutky
sníh ze 2 bílků
40g cukru
2 vanilínové cukry
šťáva z poloviny citronu
200ml smetany ke šlehání
200g hladké mouky
1KL prášku do pečiva
80g změklého másla
40g cukru
80ml mléka
Na jablečnou náplň:
1kg oloupaných jablek nakrájených na kousky
50g másla
80g cukru
Na smetanovou polevu:
2 žloutky
sníh ze 2 bílků
40g cukru
2 vanilínové cukry
šťáva z poloviny citronu
200ml smetany ke šlehání
Postup přípravy receptu:
Nejprve připravíme jablečnou náplň. Rozpustíme v
kastrůlku máslo, přidáme pokrájená jablku a cukr a rozvaříme na pyré.
Necháme vychladnout.
Těsto uhněteme z uvedených surovin a vyložíme jím dno předem vymazané dortové formy. Dáme předpéci do vyhřáté trouby na 200C na 10 minut. Vyjmeme z trouby a naneseme na něj zchladlou jablečnou směs. Urovnáme.
Na smetanovou vrstvu vyšleháme oba cukry se žloutky, vmícháme citronovou šťávu a smetanu a krátce vyšleháme asi do hustoty zakysané smetany, ne úplně dotuha. Poté opatrně vmícháme sníh z bílků a nalijeme na jablečnou směs. Uhladíme a dáme péci do trouby snížené na 180C. Je lepší formu přikrýt alobalem a asi po 30ti minutách odkrýt. Pečeme cca ještě 20-30 minut, zkoušíme, zda smetanová směs již není tekutá.
Vyjmeme z trouby, necháme ve formě zchladnout a vložíme do lednice ztuhnout , nejlépe přes noc.
Těsto uhněteme z uvedených surovin a vyložíme jím dno předem vymazané dortové formy. Dáme předpéci do vyhřáté trouby na 200C na 10 minut. Vyjmeme z trouby a naneseme na něj zchladlou jablečnou směs. Urovnáme.
Na smetanovou vrstvu vyšleháme oba cukry se žloutky, vmícháme citronovou šťávu a smetanu a krátce vyšleháme asi do hustoty zakysané smetany, ne úplně dotuha. Poté opatrně vmícháme sníh z bílků a nalijeme na jablečnou směs. Uhladíme a dáme péci do trouby snížené na 180C. Je lepší formu přikrýt alobalem a asi po 30ti minutách odkrýt. Pečeme cca ještě 20-30 minut, zkoušíme, zda smetanová směs již není tekutá.
Vyjmeme z trouby, necháme ve formě zchladnout a vložíme do lednice ztuhnout , nejlépe přes noc.
Žádné komentáře:
Okomentovat