sobota 5. dubna 2014

Krupicový švestkovo - jablečný koláč


Na přípravu budete potřebovat:

 
Na těsto:
300g hladké mouky
1/2 prášku do pečiva
80g moučkového cukru
1 vanilínový cukr
125g změklého másla
1 vejce
4PL mléka

Na potření a obložení:
švestková nebo jablečná povidla
půlené švestky
jablka
na posypání cukr krupice, skořice nebo skořicový cukr

Na krupicovou náplň:
1500ml mléka
200g dětské krupičky
70g másla
2 vanilínové cukry
3-4PL cukru kupice
200- 250ml smetany na šlehání
4 vejce 

Postup přípravy receptu:

Předem uvaříme za stálého míchání z mléka, krupičky, másla, vanilínového a krupicového cukru hustou kaši. Odstavíme a na 10 minut zakryjeme poklicí. Odklopíme a za občasného promíchávání necháme vychladnout.
Těsto připravíme z uvedených surovin, propracujeme a na pomoučeném vále vyválíme plát, který přeneseme na vymazaný a vysypaný hlubší plech ( můžeme použít i pečící papír). Pro mě, neumětela, bylo lepší pracovat za pomoci malého válečku rovnou na plechu.
Těsto lehce potřeme povidly a naneseme na něj střídavě půlky švestek a na osminky nakrájená oloupaná jablka. Posypeme skořicí a cukrem nebo skořicovým cukrem.


Do vychladlé kaše přilijeme smetanu a dáme 4 vejce, prošleháme na mírném stupni. Tuto směs nalijeme rovnoměrně na těsto s ovocem, mírně s plechem potřeseme, aby se náplň dostala všude a uhladíme.


Plech vložíme do vyhřáté trouby na 190C a pečeme cca hodinu. Já celý plech asi po půl hodině přikryla alobalem a sundala před koncem, aby se dopekl shora.
Koláč necháme zcela zchladnout nejlépe přes noc. Je opravdu velmi šťavnatý a vláčný. 




Žádné komentáře:

Okomentovat