pátek 4. dubna 2014

Kynutá Nedašovská babička ( nejen velikonoční )



Na přípravu budete potřebovat:

 
300g polohrubé mouky
4 žloutky
20g droždí
250ml mléka
70g rozpuštěného másla
špetka cukru
sůl

dle libosti:
uzené maso
klobása
vejce natvrdo 

Postup přípravy receptu:

Těsto jsem  připravila v domácí pekárně. Nejprve vlijeme mléko s máslem, přidáme žloutky, rozdrobené droždí, špetku cukru a sůl a vsypeme polohrubou mouku. Zapneme na program Těsto a necháme vykynout. Těsto je trochu řidší.
Na dno vymaštěného vyššího pekáčku  poskládáme nakrájená vejce, rozpůlené klobásy řeznou stranou dolů a kousky uzeného masa. Poté nalijeme těsto a důkladně rozetřeme. 


Dáme do vyhřáté trouby na 180C a pečeme do růžova ( zkoušíme špejlí). Během pečení potíráme vršek olejem nebo sádlem.


Pokrm vyjmeme, překlopíme na lněný ubrousek, ve kterém se tento starodávný pokrm i podává. ( to se praví v knize Nejlepší recepty české kuchyně od A do Z ). Servírujeme s kysaným zelím. 




1 komentář: