Základní informace o kimči http://cs.wikipedia.org/wiki/Kim%C4%8Di
Zdravotní aspekty: Kimči je bohaté na vitamin A, B1 a B2, vápník, železo a laktobacily. Americký časopis Health jej v roce 2006 zařadil mezi pětici nejzdravějších jídel na světě, a sice proto, že je bohaté na vitaminy, napomáhá trávení a snad i zastavuje rakovinné bujení. Kimči jsou připisovány účinky povzbuzující povzbuzující imunitu, například proti ptačí chřipce.
Já jsem připravila varintu podle časopisu Apetit. Snad se dostanu i k tomu, přidat několik pokrmů s jeho využitím.
Na přípravu budete potřebovat:
1,2 kg pekingského zelí nakrájeného na proužky nebo čtverce cca 5 x 5cm
40 g mořské soli
3 PL rybí omáčky
370 g jarních cibulek nakrájených na 5c kousky
50 g čerstvého zázvoru ( cca 9cm )nastrouhaného najemno - já jsem dala zázvor nakládaný
10 stroužků česneku utřeného nebo rozmačkaného
30 g jemného korejského chilli koření nebo jiného chilli koření
1,5 KL krupicového cukru
40 g mořské soli
3 PL rybí omáčky
370 g jarních cibulek nakrájených na 5c kousky
50 g čerstvého zázvoru ( cca 9cm )nastrouhaného najemno - já jsem dala zázvor nakládaný
10 stroužků česneku utřeného nebo rozmačkaného
30 g jemného korejského chilli koření nebo jiného chilli koření
1,5 KL krupicového cukru
Postup:
Ve sklenici rozpusťte ve 2 litrech převařené studené vody 30g
soli. Zelí nasypte do nejméně 2,5 litrové nádoby z inertního materiálu (
sklo, porcelán , kamenina apod. ) Zalijte osolenou vodou tak aby bylo
ponořené. Zatižte talířem a nechte stát při pokojové teplotě, aby začalo
pomalu kvasit. Bylo psáno 12 hodin, ale nechala jsem den a půl. Mají se
začít objevovat v tekutině bublinky a zelí mírně zkysne, čehož jsem
docílila až za uvedenou dobu.
Zelí sceďte a nálev uchovejte. V míse smíchejte zelí, jarní cibulky, zázvor, česnek, chilli koření, cukr, rybí omáčku a zbývající sůl.
Zelí sceďte a nálev uchovejte. V míse smíchejte zelí, jarní cibulky, zázvor, česnek, chilli koření, cukr, rybí omáčku a zbývající sůl.
Přeneste do vymyté
sklenice a zalijte lákem až k povrchu zeleniny. Zelenina by se měla
zatížit třeba sáčkem s vodou apod. Postavte do místnosti, kde teplota
nepřesahuje 20C, aby zfermetovalo ( zkvasilo ). Trvá 4-6 dnů.
Po vykvašení uzavřete a uchovejte v lednici. Vydrží zde i 3 měsíce.
Žádné komentáře:
Okomentovat