Na přípravu budete potřebovat:
1 vejce
2 plátky šunky
1 houska
holandská omáčka viz. níže
2 plátky šunky
1 houska
holandská omáčka viz. níže
1PL octa
sůl, pepř
sůl, pepř
Postup přípravy receptu:
Housku rozpůlíme a řeznou plochou ji nasucho opečeme na pánvi. Obložíme plátky šunky.
V hrnci přivedeme dostatečné množství vody k varu, osolíme, přilijeme ocet a trochu ztlumíme, aby nám voda pouze probublávala. Vejce vyklepneme do naběračky a pomalu ho necháme sklouznout do vody. Bílek se snažíme omotat kolem žloutku. Jakmile je bílek pevný, což trvá 2-3 minuty, vejce je hotové. Vejce vyjmeme děrovanou naběračkou, necháme okapat a položíme na šunku přelitou holandskou omáčkou, opepříme, osolíme a přiklopíme horní částí housky.
V hrnci přivedeme dostatečné množství vody k varu, osolíme, přilijeme ocet a trochu ztlumíme, aby nám voda pouze probublávala. Vejce vyklepneme do naběračky a pomalu ho necháme sklouznout do vody. Bílek se snažíme omotat kolem žloutku. Jakmile je bílek pevný, což trvá 2-3 minuty, vejce je hotové. Vejce vyjmeme děrovanou naběračkou, necháme okapat a položíme na šunku přelitou holandskou omáčkou, opepříme, osolíme a přiklopíme horní částí housky.
Pro ty , kteří neznají recept na holandskou omáčku:
200 g másla
3 žloutky
2 lžíce citronové šťávy
sůl a pepř
3 žloutky
2 lžíce citronové šťávy
sůl a pepř
V jiném hrnci rozpustíme máslo a lžící sebereme bílou pěnu která se utváří.Odstavíme.
Do mísy (té kovové) dáme žloutky a rozkvrdláme s 1 lžící vody. Mísu dáme do horké vodní lázně.
Nyní přiléváme máslo ke žloutkům- zpočátku jen po kapkách , pak jemným proudem a při tom šleháme metlou nebo el. šlehačem. Když omáčka vypadá jako krémová pěna (pěnová omáčka), tak přidáme sůl, pepř a citronovou šťávu. Já jsem ji ještě doplnila lžičkou dijonské hořčice.
Žádné komentáře:
Okomentovat