sobota 29. března 2014

Zvěřinové Irish Stew ( Irské dušené )



Na přípravu budete potřebovat:

 
600g zvěřiny
500g brambor
2 velké mrkve
2 cibule
3 stroužky česneku
černé pivo nebo červené víno ( cca 300ml)
silný vývar
zelená petrželka
sádlo
máslo
čerstvý tymián
pepř
sůl 



Postup přípravy receptu:

Maso nakrájíme na kostky a ve větším hrnci ho na sádle opečeme. Osolíme, opepříme, přidáme posekaný česnek, snítky tymiánu a necháme vydusit tekutinu. Poté podlijeme pivem ( vínem) a necháme opět z větší části odpařit. Pak po částech podléváme vývarem a dusíme 1,5 hodiny.
Mezitím nakrájíme brambory na kostky, mrkev na kolečka nebo půlkolečka, cibuli na proužky. Vše osolíme a restujeme cca 20 minut na pánvi s rozehřátým máslem.
Zeleninu přidáme k masu, ještě podlijeme zbytkem vývaru a dusíme doměkka. 


Nakonec vmícháme posekanou petrželku, pěkně velkou hrst.
Celkově by měl být pokrm hustší než guláš. Podáváme nejlépe s čerstvým chlebem. 

Poznámka:

Irish stew je typické irské jídlo, které se původně připravovalo hlavně ze skopového masa. Dnes se již dusí i hovězí a jiné druhy mas.
Pivo se začalo přidávat postupem času a měl by to být silný černý ležák Guiness stout, ale ten jsem neměla.



3 komentáře: