sobota 29. března 2014

Losos zauzený doma v krabici

Tato úprava lososa je bezkonkurenční. Kdo jednou ochutná, už nechce jinak. Té chuti se nevyrovná nic. Přitom příprava je opravdu velmi jednoduchá ... okoukala jsem ji u Jamieho Olivera ;-)

Na přípravu budete potřebovat:

Filety z lososa s kůží nebo bez (jak kdo má rád - já raději bez)
1 PL mořské hrubozrnné soli
1 PL hrubého třtinového cukru
pepř
0,5 dc metaxy (koňaku)... lze vynechat

Na omáčku: 2 lžičky kremžské horčice,1 lžíce medu, trochu balsamikového octa a vody, soli a čerstvý kopr 

Postup přípravy receptu:

Lososa z obou stran posypeme mořskou solí a cukrem, opepříme čerstvě namletým pepřem a pokapeme kořalkou. Necháme alespoň 2 hodiny v chladničce marinovat, můžeme i obracet, aby se marináda dostala všude. Mezitím ze všech surovin smícháme omáčku a necháme ji také v chladničce odležet.
Připravíme plechovou vyšší krabici (od sušenek apod.), na dno dáme malinkou hrstičku hoblin z tvrdého dřeva (buk, dub, ovocné stromy, ne smolné) a položíme starý pařák nebo králičí pletivo tak, aby bylo alespoň 2 cm nad hoblinami ( já měla pletivo). Na něj askládáme opláchnutou a osušenou rybu. Jinak připravuji i ve starším hrnci s těsnou poklicí, který vyložím alobalem a použiji pařák.



Uzavřeme víkem a můžeme položit na sporák nebo na gril a už jenom udíme a těšíme se :-). Maso je hotové přibližně za 8-10min.






3 komentáře:

  1. Krásný nápad, určitě musím vyzkoušet. Jindra

    OdpovědětVymazat
  2. Já příliš rybám neholduji, uzené občas vezmu na milost, tento recet mi připadá úžasný. Vyzkouším to ještě tento týden a dám vědět, jak to dpoadlo.
    Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, tohle je úplně jiná chuť než ryba koupená v obchodě. Tak ať se zadaří a chutná :-)

      Vymazat