pondělí 31. března 2014

Plněné olihně ( kalamáry ) s rajčatovou omáčkou



Na přípravu budete potřebovat:

 
2 očištěné olihně ( jak očistit a upravit kuchyňsky olihně najdete pod receptem včetně fotodokomentace )
 Na náplň:
nakrájená chapadla
1/2 cibule
2 stroužky česneku
4 filety ančoviček
1PL piniových jader
čerstvá petrželka
cca 5PL strouhanky
cca 3PL nastrouhaného parmazánu
olivový olej
sůl

Na omáčku:

1/2 cibule
2 stroužky česneku
4 větší rajčata nebo drcená z plechovky
sušená bazalka
olivový olej
sůl 

Postup přípravy receptu:

Nejprve připravíme náplň do olihní. Na oleji zesklovatíme najmeno nakrájenou cibuli, přidáme posekaná chapadla, pinie, posekané ančovičky a orestujeme. Odstavíme a přisypeme strouhanku, posekanou petrželku a parmazán. Důkladně promícháme a naplníme směsí olihně. Otvor sepneme jehlou.


 
 Na omáčku zesklovatíme na olivovém oleji cibuli, česnek a vhodíme pokrájená rajčata. Osolíme a necháme změknout. Můžeme trochu podlít vodou. Okořeníme sušenou bazalkou a vše rozmixujeme. Dochutíme.
Naplněné olihně opečeme velmi zprudka ze všech stran na pánvi s olivovým olejem. Nesmíme je opékat dlouho nebo nám zgumovatí. Z každé strany tak minutu a půl.
Podáváme s omáčkou a zeleninovým salátem nebo opečenou česnekovou bagetkou. 


Čištění olihní:

Oliheň očistíme ( viz. obrázek). Zatáhneme za chapadla s hlavou a vyjmeme i s vnitřnostmi. Poté musíme vyjmout průsvitné " péro", které se skrývá uvnitř těla, jde to velmi lehce, nebojte se. Z hlavy vyjmeme tzv. zobák. Z těla a částečně i chapadel olihně sejmeme lehce kůži a zůstane nám bílé maso.





Žádné komentáře:

Okomentovat