sobota 29. března 2014

Kuřecí pod celerovo - bramborovým gratinem



Na přípravu budete potřebovat:

 
4 kuřecí stehenní nebo prsní řízky
500g brambor
400-500g celeru
150g slaniny
300ml smetany
200ml mléka
2 stroužky česneku
1PL dijonské hořčice
1PL hrubozrnné hořčice
čerstvý rozmarýn
sůl
na maso oblíbené koření ( já použila od Nahrin) 

Postup přípravy receptu:

Nejprve vypražíme slaninu na suché pánvi, vyjmeme a výpek uschováme na později.
Brambory a celer oškrábeme a obojí nakrájíme na plátky přibližně stejné velikosti a tloušťky.
V kastrůlku ohřejeme smetanu s mlékem, posekaným česnekem, rozpustíme v ní hořčice, mírně osolíme a vsypeme posekaný rozmarýn. Odstavíme.
Maso osolíme a okořeníme.
Na dno pekáčku nalijeme trochu smetanové směsi, na ni rozprostřeme maso, dále brambory s celerem, posypeme částí slaniny a nalijeme opět trochu smetanové směsi. 




Takto uděláme ještě jednu vrstvu a poslední vrstvu budou tvořit pouze brambory. Celer s brambory vždy osolíme. Vše zalijeme výpekem ze slaniny, zbytkem smetanové směsi a dáme péci doměkka do rozpálené trouby na 180C, přibližně na hodinu a půl. Během pečení vrstvy mírně stlačujeme a pokud maso a zelenina pustí příliš šťávy, můžeme trochu odebrat. 


Poznámka:

Kdo chce, může vynechat maso a pokrm použít jeko velmi chutnou přílohu.



Žádné komentáře:

Okomentovat